Mensen met aanvullend pensioen gaan er op achteruit

Gepensioneerden zullen bij de uitbetaling van het aanvullend pensioen in januari 2016 merken, dat er 11 tot 31 euro meer zorgpremie wordt ingehouden, met bijbehorend koopkrachtverlies. Het is een lastenverzwaring voor ouderen met een negatief koopkrachteffect van 0,7% voor alle inkomens tot 55 mille.

Dit koopkrachtverlies stelde 50PLUS-senator Martin van Rooijen aan de orde bij de behandeling in de Eerste Kamer van de begroting van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

"De enige motivering van de regering is het verbeteren van de positie van de schatkist. Dat kan toch niet waar zijn bij een lastenverlichting van 5 miljard via het Belastingplan 2016? Voor de ouderen is deze premieverhoging een nog grotere aantasting van de koopkracht dan de aanvankelijke structurele verlaging van de ouderenkorting met 83 euro waartoe al was besloten in het Belastingplan 2015", bracht Van Rooijen als kritiek naar voren.

Volgens de 50PLUS-senator is de betrouwbaarheid van de overheid in het geding. Hij vroeg het kabinet een en ander te heroverwegen.