Uitwisseling toezichthouders


22-12-2015

Gemeenten in de regio Noord-Holland Noord wisselen toezichthouders uit. Dit moet leiden tot betere samenwerking tussen gemeenten bij het toezicht op de Drank- en Horecawet.

Zo kunnen de toezichthouders in elkaars keuken kijken en als er meer toezichthouders nodig zijn, zoals bij een evenement, kunnen collega's van andere gemeente makkelijker bijspringen.

Toezichthouders of Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa's) hebben een belangrijke rol als het gaat om het naleven van de Drank- en Horecawet. Ze hebben als doel alcoholverstrekkers ertoe te bewegen de wet na te leven. Vooral het terugdringen van de verkoop van alcohol aan jongeren heeft
prioriteit. Uit recent onderzoek is wederom gebleken dat het met de naleving van de Drank- en Horecawet door sportverenigingen, cafetaria's, cafes, supermarkten en slijterijen nog niet goed is gesteld. Waarbij de supermarkten en jongerencentra er wel positiever bovenuit steken.

Ook het voorkomen van openbare orde problemen in de openbare ruimten door alcoholgebruik en het goed houden van de sfeer in de dorpen en steden zijn belangrijke aandachtspunten voor de toezichthouders.

Voordelen samenwerking

Toezichthouders wisselen door de samenwerking makkelijker kennis en ervaringen uit.. En een ander voordeel is dat de meeste alcoholverstrekkers de toezichthouders uit andere gemeenten niet kennen. Dat is handig omdat de mensen uit de eigen gemeente steeds vaker worden herkend. En als er een
evenement plaatsvindt waarbij extra hulp welkom is, zoals de kermissen, kunnen andere gemeenten bijspringen.