22 december 2015 Uit de raadsvergadering van 10 december 2015


* De heer W.D.J. den Hartog van het CDA stopt per 18 december als raadslid wegens verhuizing naar een plaats buiten de gemeente. Volgens artikel 10, 1^e lid, van de Gemeentewet is het vereist om ingezetene van de gemeente te zijn waarvoor iemand raadslid is. Na de verkiezingen van maart 2014
kwam de heer Den Hartog in de gemeenteraad van Neder-Betuwe. Het is nog niet bekend wie de heer Den Hartog opvolgt.

Afscheid de heer W.D.J. den Hartog

* Ingestemd is met aanpassing van de gemeenschappelijke regeling Regio Rivierenland op het gebied van basismobiliteit. Eerder dit jaar is door de regiogemeenten besloten om met elkaar en met provincie Gelderland een samenwerking aan te gaan.
* Ingestemd is met aanpassing van de tekst van de gemeenschappelijke regelingen Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, GGD Gelderland-Zuid, Omgevingsdienst Rivierenland en Industrieschap Medel. Dit in verband met wijzigingen van de Wet gemeenschappelijke regelingen.
* Wethouder H. Gerritsen is door de raad aangewezen als lid van het algemeen bestuur van de nieuwe gemeenschappelijke regeling Avri. Wethouder J.W. Keuken is aangewezen als plaatsvervangend lid.
* Ingestemd is met verzending van de zienswijzen over de meerjarenstrategie van de GGD, de begroting 2016 van Presikhaaf en die van Werkzaak Rivierenland.
* De volgende verordeningen zijn vastgesteld:

* Verordening Clientondersteuning 2016
* Verordening Voorzieningen huisvesting onderwijs Neder-Betuwe

* De volgende beheerplannen zijn vastgesteld:

* Beheerplan Kunstwerken (bruggen en viaducten)
* Beheerplan onderhoud gebouwen 2016-2019
* Beheerplan Openbare Verlichting 2009-2018. Op verzoek van de raad zal het college het bedrijfsleven uitnodigen om een innovatief plan voor de verduurzaming van onze openbare verlichting op te stellen - zo mogelijk voor 8 juli 2016 - met mogelijk een alternatieve financieringswijze.

* De subsidieverordening wordt zodanig aangepast dat subsidies in het sociaal domein voor minimaal de helft besteed moeten worden aan activiteiten die een relatie hebben met het SEGV-beleid, de Participatiewet, de Jeugdwet, de AWBZ en de WMO; handhavingsinstrumenten uit de Awb die het
college de bevoegdheid geven om bij een (niet correcte) besteding tot intrekking, wijziging, opschorting en terugvordering van de subsidies over te gaan expliciet worden ingebouwd.
* De raad stelt de volgende verordeningen vast: - onroerendezaakbelasting; - lijkbezorgingsrechten; - precariobelasting; - hondenbelasting; - rioolheffing; - toeristenbelasting; - forensenbelasting; - bedrijfsmatig verstrekte diensten; - invordering leges (met tarieventabel).
* Besloten wordt om laagdrempelig leningen met 3% rentekorting uit te zetten aan particuliere inwoners om woningen energiezuiniger te maken of zelf energie te gaan opwekken met zonnepanelen.
* Een motie is unaniem aangenomen om in overleg te gaan met Winkeliersvereniging Opheusden en gezamenlijk een plan op te stellen voor de gebruiksmogelijkheden van het centrum Opheusden; een draagvlakmeting en een financiele onderbouwing onderdeel te laten zijn van het plan, waarbij eventuele
externe subsidiebronnen ook worden meegenomen; de uitkomsten van dit plan aan de raad te presenteren voor 1 juli 2016.
* Op verzoek van de raad onderzoekt het college de mogelijkheid om binnen het beleid van bijzondere bijstand ook het verstrekken van kleding en schoeisel aan kinderen op te nemen. De raad zal hierover een voorstel ontvangen.
* Verder zegt het college een onderzoek toe naar de mogelijkheid van een eenmalige donatie aan de Stichting Kinderen van de voedselbank van EUR 110 per Neder-Betuws kind dat gebruik maakt van de voedselbank (totaal EUR 2.750); dit om hen in 2016 tweemaal een pakket met kleding en nieuwe
schoenen te kunnen verstrekken. Indien dat mogelijk is wordt deze donatie verstrekt.
* De afgelopen jaren laten een afname tussen de 15 en 20% in het aantal begrafenissen zien. Dit leidt tot minder inkomsten voor de gemeente en dus een lagere kostendekkendheid. De raad stemt in met het voorstel van het college om binnen de huidige middelen als volgt te besparen:

* a) het dienstverleningsniveau van het beheer van de begraafplaa6tsen te versoberen wat een besparing oplevert van jaarlijks EUR 30.065; b) de jaarlijkse toevoeging aan de voorziening onderhoud begraafplaatsen met ingang van 2019 verlagen met EUR 23.624; c) in 2016 te onderzoeken of de
lijkbezorging, beheer en onderhoud, administratie, communicatie en informatie verzelfstandigd kan worden.

* Het college geeft via een tussentijdse bestuursrapportage aan dat het jaar 2015 naar verwachting wordt afgesloten met een overschot van EUR 71.566,--.