Afsteektijden vuurwerk rond oud en nieuw


Op 31 december mag het vuurwerk vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur worden afgestoken. Op deze manier wil de overheid de overlast door vuurwerk beperken. Net als voorgaande jaren kan op 3 werkdagen vuurwerk worden gekocht. De verkoopdagen in 2014 zijn 29, 30 en 31 december.

Houd onze gemeente schoon. Ruim uw vuurwerk direct op! Tijdens de jaarwisseling komt er veel vuil op straat. Het is belangrijk dat dit snel weer wordt opgeruimd, zodat het niet eindigt als zwerfvuil. Ruim uw vuurwerk direct na het afsteken op. Dit voorkomt dat kinderen de volgende ochtend op
zoek gaan naar (on)ontploft vuurwerk.

Gewond of beschadigd

Jaarlijks raken tientallen mensen gewond door illegaal vuurwerk. Het opslaan van grote hoeveelheden vuurwerk in een omgeving die niet voldoet aan de veiligheidseisen, bijvoorbeeld een woning of een garage, levert bovendien gevaar op voor ontploffing of een grote brand. Daarnaast merkt de
politie dat jongeren veelal illegaal en zwaarder vuurwerk gebruiken om daarmee vernielingen aan te richten aan het straatmeubilair, zoals een bushokje, brievenbus of vuilnisbak.

Illegaal vuurwerk

Het in bezit hebben van illegaal vuurwerk, het maken van een vuurwerkbom en het afsteken hiervan is strafbaar. Illegaal vuurwerk is niet goedgekeurd vuurwerk, waardoor er een verhoogde kans op letsel is. Lontjes zijn bijvoorbeeld te kort of het vuurwerk is beschadigd. Het is niet alleen voor
de afsteker gevaarlijk, maar ook voor omstanders.

Heeft u het idee dat er bij u in de omgeving vuurwerk opgeslagen ligt of op een niet toegestane manier wordt verhandeld? Bel dan de politie op telefoonnummer 0900-884 of bel met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000. Straffen illegaal vuurwerk De politie heeft met het Openbaar Ministerie (OM)
afspraken gemaakt over de vervolging van de handel, opslag en afsteken van illegaal vuurwerk. In combinatie met het opblazen en of vernielen van straatmeubilair gaat het OM forse straffen eisen. Straffen die kunnen leiden tot enkele weken hechtenis en of gevangenisstraf.

Geweld tegen mensen met een publieke taak wordt niet geaccepteerd

Tijdens de jaarwisseling is een groot aantal personen in actie om de jaarwisseling zo veilig mogelijk te laten verlopen. Denk aan de wijkagent, de medewerker van de gemeente, de ambulanceverpleegkundige, de brandweer en de (huis)arts. Zij moeten hun werk zo optimaal mogelijk kunnen uitvoeren.
Daar horen agressie, bedreigingen, intimidatie en beledigingen niet bij. Bij geweld tegen mensen met een publieke taak treedt de politie direct op. Medewerkers die met geweld te maken krijgen, worden opgeroepen aangifte te doen bij de politie.

Bent u met de jaarwisseling weg? Laat een bewoonde indruk achter!

Viert u oud en nieuw bij familie, vrienden of kennissen waardoor u niet thuis bent, zorg dan dat de gordijnen zijn gesloten en dat u een lichtje aanlaat. Een donker huis nodigt inbrekers meer uit.

Containers tijdelijk afgesloten

Om brand tijdens de jaarwisseling te voorkomen, worden papier-, glas-, plastic- en textielcontainers tijdelijk afgesloten en soms even weggehaald. Hierdoor kunt u rondom de jaarwisseling uw papier, glas, plastic en textiel niet kwijt. Breng dit afval eerder weg of bewaar het tijdelijk thuis.

Pas op met wensballonnen

Het gebruik van wensballonnen is toegestaan, maar de brandweer raadt het gebruik ervan af. Wensballonnen kunnen brand veroorzaken.