Subsidie voor verwijderen asbestdaken


Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. De maatregel moet gezondheidsproblemen door asbest voorkomen. Wie na 2024 nog een asbestdak heeft moet dit verwijderen. Hiervoor kan subsidie worden aangevraagd.

Voor de verwijdering van asbestdaken komt per 1 januari 2016 de Subsidieregeling verwijderen asbestdaken. Deze regeling is bedoeld voor particulieren, bedrijven, non-profit organisaties en overheden. Voor de subsidieregeling is in 2016 EUR 10 miljoen euro beschikbaar. Ook bedrijven kunnen
gebruik maken van fiscale regelingen voor verwijdering van asbest.

Waarom verbod op asbestdaken

Oude daken kunnen door de jaren heen zijn aangetast door weer en wind. De asbestvezels die daardoor kunnen vrijkomen vormen een gevaar voor de volksgezondheid. Bouwbedrijven mogen om die reden al 30 jaar geen asbest meer gebruiken.

Eigenaar verantwoordelijk

Eigenaren van asbestdaken zijn zelf verantwoordelijk voor de verwijdering van asbest. Een particulier mag maximaal 35 m2 asbestdak dat in goede toestand is zelf verwijderen. Dit mag alleen in strikt omschreven gevallen. Verwijdering van asbest moet altijd gemeld worden bij de gemeente.
In de meeste gevallen moet een gespecialiseerd asbestverwijderingsbedrijf het asbestdak verwijderen. Particulieren mogen nooit zelf dakleien verwijderen. De gemeente Helmond kan eigenaren met een boete (dwangsom) dwingen om het asbestdak te verwijderen.

Asbestdak in contact met buitenlucht

Het verbod geldt voor asbestdaken die in contact staan met de buitenlucht. Bijvoorbeeld golfplaten en dakleien. Het verbod geldt niet voor asbesthoudend materiaal aan de binnenkant van gebouwen. Zoals asbesthoudend dakbeschot of isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking zit. En het verbod
gaat alleen om dakbedekking. Dus niet om bijvoorbeeld boeidelen, dakgoten en gevelpanelen. Vaak is het wel praktisch om dit gelijk mee nemen bij een sanering.

Verwaarloosde asbestdaken nu al verwijderen

Is een asbestdak in een heel slechte toestand of verwaarloosd? Dan kan de gemeente nu al eisen om het dak meteen te (laten) verwijderen. Beschadigde daken mogen niet tot 2024 blijven liggen.

Meer informatie

Kijk hier voor subsidie aanvragen of meer informatie of bekijk de asbestwegwijzer.