175 jaar Provinciale Staten van Noord-Holland


22 december 2015 - Nieuwsartikel

Vandaag is het precies 175 jaar geleden dat Provinciale Staten van Noord-Holland voor het eerst in vergadering bijeen kwamen.

Door de grondwetswijziging van 1840 werd de toenmalige provincie Holland in twee afzonderlijke provincies gesplitst. De provincie Noord-Holland en de provincie Zuid-Holland.

Die splitsing werd met gemengde gevoelens ontvangen. De voorzitter van Provinciale Staten, gouverneur Daniel Jacob van Ewijck van Oostbroek van de Bilt, verwoordde het in zijn toespraak in de vergadering van 22 december 1840 als volgt: "De splitsing der provincie Hollands, en van de oude
Hollandsche Statenvergadering heeft niet kunnen nalaten, bij velen leedgevoel te verwekken, gelijk aan dat, hetwelk men ontwaart bij het uiteengaan van een welvereenigd huisgezin. Maar, Edel Groot Achtbare Heeren, het is thans niet meer de tijd, noch hier de plaats, om zich toe te geven aan
beschouwingen of herinneringen, welke zoodanig leedgevoel zouden kunnen voeden. Liever willen wij doen opmerken, dat deze scheiding in meerdere opzichten, en bepaaldelijk ten aanzien van het huishoudelijk bestuur, wezentlijke voordeelen aanbiedt".

Behalve de toespraak van de Gouverneur werden weinig inhoudelijke zaken besproken. Er kwamen met name enkele praktische zaken aan de orde, zoals het benoemen van twee leden van de Tweede Kamer en een aantal regelingen om de splitsing tussen Noord- en Zuid-Holland in goede banen te leiden.

De notulen van de eerste vergadering van Provinciale Staten van Noord-Holland van 22 december 1840 staan hieronder.

* Notulen vergadering Provinciale Staten van Noord-Holland van 22 december 1840 (pdf - 5,82 mb)

In de Statenvergadering van 8 februari 2016 houdt de commissaris van de Koning, Johan Remkes, een speech over 175 jaar Provinciale Staten van Noord-Holland.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tweet
Deel