22 december 2015Specifieke werkzaamheden externe accountant op Solve..


22 december 2015 Categorie: Financiele sector, Assurance

Op 26 november 2015 is het concept van het Agreed upon procedures (AUP) programma Solvency II Day-1 rapportage geconsulteerd. Op de consultatie zijn 15 reacties binnengekomen. De werkgroep Day-1 reporting heeft de binnengekomen reacties beoordeeld en verwerkt in een nieuw concept programma.
In dit programma zijn technische aanpassingen doorgevoerd en is een kwaliteitsslag door de werkgroep in de redactie gemaakt.

Download nieuw conceptprogramma

AUP programma nog in concept

Er loopt nog een beoordeling van het programma door de commissie Financieel Economische Zaken (CFEZ) van het Verbond van Verzekeraars. De CFEZ geeft op 8 januari 2016 haar finale oordeel. De werkgroep maakt het programma zo snel mogelijk na 8 januari definitief zodat het op de website
geplaatst kan worden.

Definitieve programma

Het definitieve programma vormt de basis voor te maken afspraken tussen verzekeraar en externe accountant over de specifiek uit te voeren werkzaamheden. Hierop vooruitlopend kan alvast gebruik gemaakt worden van het bijgevoegde concept voor het maken van afspraken. Op basis van die afspraken
verricht de externe accountant zijn werkzaamheden en stelt een rapport op van feitelijke bevindingen. De externe accountant zal via een rapport van feitelijke bevindingen rapporteren. Dit vindt bij voorkeur plaats tegelijk met de indiening van Day-1 rapportagestaten en toelichtingen door de
instellingen zelf maar uiterlijk 30 juni 2016 voor Solo rapportages van de instellingen en uiterlijk 12 augustus 2016 voor groepsrapportages.

In de DNB sectorbrief over Solvency II Day 1 Rapportage wordt ook gerefereerd aan de rol van de accountant bij de `Agreed upon procedures'.

Het AUP programma is in principe niet van toepassing op basic verzekeraars, echter indien gewenst kunnen afspraken gemaakt worden en kan het programma in zijn geheel of voor bepaalde delen worden uitgevoerd.

Achtergrondinformatie

Het doel van de AUP is het verkrijgen van inzicht in de status van de implementatie van Solvency II door de verzekeraar. De AUP is ook ter voorbereiding op de verplichte accountantscontrole inzake de getrouwheid van de Solvency II rapportage vanaf boekjaar 2016. De werkzaamheden zoals
beschreven in de AUP richten zich met name op de inrichting van de organisatie (governance en interne beheersing) en de toepassing van de vereisten in de Solvency II wet- en regelgeving voor de opstelling van de Solvency II Day One rapportage.

Download als pdf Print Verstuur
Tweet dit Deel dit op LinkedIn