Huisvesting statushouders en noodopvang


Sandra Steeghs

Graag geven wij u een update over dat wat er op dit moment in onze gemeente speelt rondom de huisvesting van statushouders en de noodopvang van vluchtelingen.

Op donderdag 19 november 2015 heette burgemeester Jean Paul Gebben 19 statushouders welkom in hun tijdelijke nieuwe huis. Deze vluchtelingen betrokken drie woningen op het terrein van Pro Persona in Wolfheze. Zij wonen daar in afwachting van een passende reguliere huurwoning.

Gemeente Renkum huurt 3 woningen van Pro Persona. Daar wonen nu in totaal 19 personen uit Irak, Syrie, Sri Lanka en Eritrea. 5 gezinsleden volgen nog. De kinderen in de basisschoolleeftijd gaan naar de Albert Schweizerschool in Renkum. Daar krijgen zij extra begeleiding van een taalleerkracht.

VluchtelingenWerk zorgt voor de begeleiding. De vrijwilligers en statushouders gaan nu aan de slag met taalbegeleiding, orientatie op de samenleving, contacten in de buurt, schoolbezoek en fietstraining. Zodra er passende huurwoningen beschikbaar komen, verhuizen de gezinnen binnen de
gemeente.

Aanbod voor opvang vluchtelingen

Er komen nog altijd veel vluchtelingen naar Nederland. Er is dringend behoefte aan opvanglocaties. De gemeente Renkum heeft aan het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) laten weten dat wij ook na willen denken over noodopvang van vluchtelingen in onze gemeente. Samen met de andere
gemeenten in onze regio overleggen wij regelmatig met het COA over het realiseren van extra noodopvang. Wat dat in de toekomst voor de gemeente Renkum gaat betekenen, is op dit moment nog niet duidelijk.

Helpen

Op dit moment zijn er genoeg vrijwilligers voor de opvang in Wolfheze. Nieuwe vrijwilligers kunnen zich echter altijd opgeven bij Vluchtelingenwerk via de website www.vluchtelingenwerk.nl/oostnederland of via (0317) 31 30 82.

Wilt u kleding en andere spullen geven, dan kunt u daarvoor terecht bij de Welkom Winkel in Wageningen aan de Industrieweg 34. De Welkom Winkel is open op maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur en op woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Op de webstie
www.hulpvoorvluchtelingen.nl/winkel/wageningen staat aan welke spullen op dit moment behoefte is.