Kerstspel Nieuw Amsterdams Kinderkoor & Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman 22/23-12

PERSBERICHT

Aankondiging kerstconcerten 22/23 december 2015

Nieuw Amsterdams Kinderkoor & Amsterdam Baroque Orchestra o.l.v. Ton Koopman m.m.v. Dieuwertje Blok in de rol van Maria

Kerstspel | betoverend theater met Oud-Nederlandse Kerstmuziek Nieuw Amsterdams Kinderkoor en Amsterdam Baroque Orchestra o.v. Ton Koopman voeren rond de kerstdagen het bijzondere Kerstpel uit.

Op 22 en 23 december kunt u in de Grote Zaal van het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam maar liefst vier keer genieten van uniek muziektheater, uitgevoerd door alle 300 kinderen van het Nieuw Amsterdams Kinderkoor en Amsterdam Baroque Orchestra onder leiding van dirigent Ton Koopman. Kerstspel is een geënsceneerde voorstelling met oud-Nederlandse kerstmuziek, gearrangeerd voor kinderkoor en barokorkest door Ton Koopman.

Nieuw Amsterdams Kinderkoor, een unieke drempelvrije klassieke zangopleiding voor kinderen van 4 t/m 23 jaar, voert Kerstspel ieder jaar uit. Het vormt een van de vaste pijlers onder de uitgebreide concertpraktijk van de opleiding. Bijzonder dit jaar is de medewerking van Dieuwertje Blok in de rol van Maria die, naast de zingende Maria (een van de leerlingen van NAK), in haar latere leven terugkijkt op deze zo bijzondere dagen in haar leven.

Historisch repertoire

Het 'Kerstspel' is een artistiek en didactisch concept van het Nieuw Amsterdams Kinderkoor. Het concept is bedacht door Caro Kindt, co-directrice van het Nieuw Amsterdams Kinderkoor. Het Kerstspel bevat Nederlandse en Noordwest-Europese Kerst- en Adventsliederen die deels al in de middeleeuwen werden gezongen. Deze prachtige historische stukken werden tijdens de Reformatie verboden, maar ze hebben de stormen dankzij hun artistieke kracht en sterke melodieën overleefd.

De beroemde dirigent en organist Ton Koopman is één van de weinige musici die zich voor deze waardevolle Nederlandse muziek sterk heeft gemaakt, door een selectie ervan te arrangeren voor barokensemble en stemmen. Hij heeft daarmee een belangrijk stuk cultureel erfgoed voor het publiek ontsloten. Zijn arrangementen vormen het muzikale hart van de voorstelling.

Mini-opera voor jong en oud

Kerstspel is eigenlijk een mini-opera. Het kerstverhaal wordt met regie opgevoerd, compleet van de reis van Josef en Maria, via dansende herders, zingende engelen en sterren, tot de drie Koningen. De voorstelling omvat prachtig historisch kerstrepertoire, in bijzonder contrast met de dynamische en moderne vormgeving van het Muziekgebouw. De voorstelling richt zich op een publiek van alle leeftijden en is geschikt voor kinderen van 3 jaar en ouder.

De uitvoerenden

Aan Kerstspel doen de allerjongste studenten van het NAK mee (vanaf vier jaar), tot en met de meest vergevorderde leerlingen van het instituut, de Talentenkoren. Het Kerstspel is sterk gerelateerd aan de opleidingsstructuur van het NAK: alle niveaugroepen krijgen een speciale rol in de voorstelling, passend bij hun muzikale niveau en leeftijd.

Het NAK hecht er veel waarde aan dat de kinderen door professionele musici begeleid worden. De meest vergevorderde leerlingen, de Talentenkoren, hebben vaker samengewerkt met professionele dirigenten en musici in de context van andere concerten of theaterproducties. De meeste overige leerlingen, die nog in het opleidingstraject zitten, hebben een dergelijke ervaring nog nooit gekend. Met de instrumentalisten van Amsterdam Baroque Orchestra en dirigent Ton Koopman weet het koor zich verzekerd van ondersteuning door internationale topmusici.

Mischa Spel schreef in NRC over Kerstspel 2013:

Hartverwarmender dan dit zijn Kerstconcerten zelden (*****)

Thiemo Wind in De Telegraaf over Kerstspel 2014: Zakdoeken mee!

Uitvoeringen

22 december 2015 | 15:00 en 19:30

23 december 2015 | 11:00 en 14:00

Locatie

Muziekgebouw aan 't IJ

Piet Heinkade 1 Amsterdam

Kaartverkoop

Kaartverkoop via www.muziekgebouw.nl

Prijzen: € 27,50 | € 22,50 CJP & Stadspas | € 12,50 kinderen en jongeren t/m 21 jaar