Gemaal Eefde weer operationeel

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 22 december 2015- Laatste update: 22 december 2015 09:28 uur

De twee pompen in het nieuwe gemaalgebouw te Eefde zijn vervangen door pompen met een hoger rendement, aangedreven door een elektromotor. Het gemaal heeft daarmee weer genoeg pompcapaciteit (13m3). De tijdelijke installatie is dan ook uitgeschakeld en wordt momenteel gedemonteerd.

Hijswerkzaamheden gemaal Eefde 1280x640

Toekomstbestendig

Voor de huidige watervraag is er nu voldoende capaciteit in het gemaal. Om beter te kunnen inspelen op de verwachte stijging van de waterbehoefte, breiden we de komende maanden de capaciteit nog verder uit. In het oude gemaalgebouw was tot begin 2015 een pomp operationeel. Ook die wordt vervangen door een elektrisch aangedreven pomp. Omdat we de nieuwe behuizing in het voorjaar van 2016 verwachten kan deze pomp pas in de zomer worden geplaatst. In het eerste kwartaal van 2016 nemen we wel al de nieuwe tweede pomp in het oude gemaal in gebruik.

Schoner, stiller en efficienter

Als we klaar zijn met de onderhoudswerkzaamheden is de capaciteit van het gemaal uitgebreid van 14m3 naar 22m3. Daarnaast zijn de nieuwe pompen minder storings- en onderhoudsgevoelig, waardoor de vereiste betrouwbaarheid en beschikbaarheid sterk toeneemt. Vervanging van de verouderde dieselmotoren zorgt tevens voor een verlaging van kosten voor bijvoorbeeld bediening en energie. Daarnaast zorgt een elektrische aandrijving voor een lagere CO2-uitstoot en is daardoor beter voor het milieu.

En verder

Begin december is, tegelijk met het verwijderen van de tijdelijke leidingen over de Kapperallee, het drooglegschot verwijderd. Voor beide werkzaamheden waren zware hijswerkzaamheden nodig (foto) waarvoor de Kapperallee volledig moest worden afgezet. Het drooglegschot was eerder dit jaar geplaatst om een droge werkplek te creeren voor de werkzaamheden aan een van de pompen in het oude gemaal.

De betonherstelwerkzaamheden aan zowel het oude als het nieuwe gemaalgebouw zijn afgerond en de muren zijn gewit. Voor het inhijsen van het nieuwe pomphuis zijn in het voorjaar van 2016 nog enkele verkeersmaatregelen op de Kapperallee nodig. Omwonenden worden hierover per brief geinformeerd. Het grootste deel van de resterende werkzaamheden vindt echter binnen in de gemalen plaats en veroorzaakt geen hinder.

Meer informatie vindt u op de projectpagina Twentekanalen: groot onderhoud Gemalen Eefde.