Muziek als vredesinstrument

- PERSBERICHT

22 december 2015

Muziek als vredesinstrument

Zondag 20 december heeft Jonge pianist Rangel Silaev heeft door hem gecomponeerde virtuoze vredeshymne voor piano met orkest voor meer dan 800 mensen uitgevoerd.

De 15-jarige pianist Rangel Silaev uit Venray speelde op zondag avond 20 december tijdens het kerstconcert Kerst à la Carte in de Theobalduskerk in Overloon. Samen met de Overloonse fanfare heeft hij o.a. een zelfgecomponeerde virtuoze stuk ‘Hymne voor de vrede’ uitgevoerd https://youtu.be/zri4UPyQykw .

Iedereen stond versteld van het concert, maar vooral van het grandioze pianospel van Rangel!

Verschillende mensen vroegen de organisatoren: "Is hij echt nog maar 15 jaar? Dat kan niet, dit was zó knap!" Andere reacties: "Zo knap dat zo'n jong iemand Hymne voor Vrede heeft gecomponeerd. Zowel de betekenis van het stuk als het werk zelf waren fantastisch!"

Rangel over de première van zijn eigen compositie voor piano met orkest “Hymne voor vrede”:

“Het is verdrietig dat zoveel kinderen en mensen in oorlog zijn, geen veilig thuis hebben. Ik kan er niet mee leven dat mensen zo hard tegen elkaar kunnen zijn. In deze situatie kan je eenvoudig niet stil blijven staan. De pijn weghalen is onmogelijk, maar we kunnen het wel verzachten en mensen aan het denken zetten over een oplossing. Dat is mijn muziek. Muziek brengt mensen bij elkaar, geeft rust en vrede. Muziek kan iedereen verstaan. En samen kun je misschien niet met elkaar praten, vanwege de taalverschillen, maar dat heeft muziek niet. Muziek is één grote universele taal zonder goede of slechte woorden.

Daarom is de ‘Hymne voor vrede’ gemaakt. Het is een door mijzelf gemaakte compositie op zoek naar een vredige wereld waar alle landen samen zijn en samenwerken. Waar kinderen, net zoals ik, een eigen thuis hebben, zich veilig voelen en kunnen doen wat ze willen. Het is een compositie voor orkest met piano. En heel toepasselijk in deze tijd van terreur, conflicten, oorlogen etc. Het moraal van dit verhaal is dat vrede tussen landen belangrijk is, en dat je alleen een groot probleem kunt oplossen door samen te werken met diegene die daarin betrokken zijn. Het 'samensmelten' van ideeën. Hymne voor Vrede heeft een speciale en spectaculaire derde deel, waar 3 volksliederen in elkaar zijn verwerkt: Het Russische, Amerikaanse en Nederlandse volkslied. Zo wil ik benadrukken dat de vrede tussen alle landen moet komen. De volksliederen in elkaar geschoven, allen samen, een eenheid, een wereld!

Aparte volksliederen passen perfect in elkaar, dit moet ook gelden voor de echte wereld. Twee of meer aparte landen, toch werken ze samen en vormen ze één geheel zonder iemand buiten te sluiten”.