Schermen bij Sluis Eefde helpen vleermuizen bij het jagen

Schermen bij Sluis Eefde helpen vleermuizen bij het jagen

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 22 december 2015- Laatste update: 22 december 2015 12:18 uur

Vanaf eind januari 2016 staan er over een lengte van circa 750 meter aan tijdelijke schermen ter hoogte van Sluis Eefde. Hiermee bieden we een alternatieve vliegroute voor de daar aanwezige gewone dwergvleermuis. Dit nachtdier gebruikt nu de bomen om te kunnen foerageren. Deze bomen gaan we in 2016 kappen om ruimte te maken voor de nieuwe sluis. We moeten de vleermuis daarom een alternatief bieden, zodat hij ongestoord kan blijven jagen.

Vleermuisscherm Eefde 1280x640

Beschermde soort

De gewone dwergvleermuis is beschermd. Volgens de Flora- en faunawet moeten we dan ook een alternatieve vliegroute bieden voor het jagen op insecten. Een ontheffing daarvoor heeft Rijkswaterstaat in 2013 gekregen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In deze ontheffing is opgenomen dat de schermen uiterlijk in januari 2016 geplaatst moeten zijn. De bomen worden gekapt nadat het bestemmingsplan onherroepelijk is.

Nieuwe bomen

De schermen worden in drie aparte delen geplaatst. In totaal staat er straks bijna 600 meter scherm langs het kanaal. In onze factsheet (PDF, 359,98 KB) vindt u meer informatie over de locaties. De schermen blijven staan totdat de nieuwe bomen van minimaal 5 meter hoog zijn geplant na oplevering van de tweede sluis naar verwachting in 2020.

Geen hinder

We plaatsen de schermen in de tweede helft van januari. De werkzaamheden duren ongeveer een week en geven geen hinder voor de omgeving. Voorafgaand aan het plaatsen vindt bodemonderzoek plaats.

Bekijk voor meer informatie over de werkzaamheden rondom Sluis Eefde de projectpagina Twentekanalen: uitbreiding Sluis Eefde.