LerarenOntwikkelFonds zoekt ideeen voor beter onderwijs

Het LerarenOntwikkelFonds (LOF) biedt leraren budget, begeleiding/coaching en een podium om zelf te aan de slag te gaan om hun idee voor beter onderwijs op hun school te realiseren. In 2016 zijn er twee rondes. De uiterste inschrijfdatum voor de eerste ronde is 10 februari, de uiterste datum voor de laatste ronde is 9 mei.

Leraren met een goed idee om het onderwijs te verbeteren en die het leuk vinden om dit met collega's uit te werken, kunnen hun idee indienen bij het LerarenOntwikkelFonds. Zo ontstaat een netwerk van leraren die met en van elkaar leren. Leraren die in hun eigen werkomgeving veranderingen teweeg brengen die zij relevant vinden in het primaire proces. De schoolcultuur krijgt een vernieuwingsimpuls van onderop. Door ook schoolleiders intensief te betrekken bij de uitwerking van de ideeen, krijgen leraren extra steun en draagvlak om hun plannen waar te maken. Juryvoorzitter Femke Cools: "De aanvragers maken een leerproces door en collega's in en vaak ook buiten de school worden betrokken in het initiatief. Dat draagvlak is belangrijk."

Najaar 2015 was er ook al een ideeenronde. Ruim 40 daarvan worden nu met subsidie en professionele begeleiding uitgewerkt. Van een topklas robotica, een portfolio waarmee mbo-leerlingen hun ontwikkeling het hele jaar bijhouden tot een uitdagend programma voor pientere peuters.

Het LOF, in oktober 2015 gelanceerd, is met een financiele bijdrage van het ministerie van OCW opgezet door de Onderwijscooeperatie en wordt ook door leraren uitgevoerd. Het bouwt voort op de ervaringen uit het programma 'Onderwijs Pioniers'.