"Wetsvoorstel Dijkhoff liberale bewindspersoon onwaardig"

"Wetsvoorstel Dijkhoff liberale bewindspersoon onwaardig"

Den Haag, 23 december 2015 – De JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, roept de Kamerfractie van de VVD op zich uit te spreken tegen het kabinetsvoorstel om de politie een onbeperkte hackbevoegdheid te geven. Dat staat in het wetsvoorstel Computercriminaliteit III, dat gisteren door staatssecretaris Dijkhoff naar de Tweede Kamer is gestuurd.

"Dit wetsvoorstel is een liberale bewindspersoon onwaardig", stelt JOVD-voorzitter Matthijs van de Burgwal. "Dit voorstel heeft niets met het liberalisme te maken. In plaats daarvan gaat het uit van een diep wantrouwen van de overheid in haar eigen burgers. Het is nu aan de Kamerfractie van de VVD om te kiezen voor vertrouwen en voor haar liberale principes te staan door tegen deze wet te stemmen."

Van de Burgwal: "Het wetsvoorstel tart de fundamenten van de rechtsstaat. Daarbij ontbreekt iedere vorm van proportionaliteit. Volgens het voorstel mag de politie in computers inbreken zonder tussenkomst van de rechter-commissaris, terwijl er voor bijvoorbeeld een huiszoeking eerst toestemming nodig is."

Eerder sprak de JOVD zich samen met de jongerenafdeling van de PvdA ook al uit tegen dit wetsvoorstel. "Waar het gericht meekijken met de computers van terrorismeverdachten nog uit te leggen valt als bevoegdheid van een veiligheidsdienst, schiet men volstrekt door als die bevoegdheid ongericht en ongelimiteerd aan de politie wordt gegeven", schreven de voorzitters van de beide jongerenorganisaties in NRC.