Kerst- en Nieuwjaarswens van kardinaal Eijk

Kerst- en Nieuwjaarswens van kardinaal Eijk

24-12-2015

Kardinaal Eijk, aartsbisschop van Utrecht, zijn hulpbisschoppen Th. Hoogenboom en H. Woorts en de medewerkers van het Aartsbisdom Utrecht wensen u van harte een Zalig Kerstmis en Gods zegen voor het jaar 2016. "Velen binnen en buiten het Aartsbisdom Utrecht hebben ons een Kerstwens gestuurd. Daarvoor zijn wij zeer dankbaar. Helaas lukt het niet altijd om persoonlijk te antwoorden. Daarom hierbij ook voor u Zalig Kerstmis en Gods zegen en vreugde voor 2016," aldus kardinaal Eijk en de Utrechtse hulpbisschoppen en vicarissen.

Beschrijving

In de binnenzijde van de kaart is een verwijzing opgenomen naar het Heilig Jaar van de Barmhartigheid dat op 8 december jl. van start is gegaan:

"Ik sta voor de deur en Ik klop"

Jozef staat met Maria - hoogzwanger van onze Heer Jezus Christus - voor de deur van de herberg in Betlehem. Voor hen is er echter geen plaats. De Heer zoekt bij ons naar onderkomen. Hij zegt: "Ik sta voor de deur en Ik klop" (Apok. 3, 20). Hij komt tot ons in de noodlijdende, de vreemdeling, de vluchteling.

Paus Franciscus heeft inmiddels het Heilig Jaar van de Barmhartigheid geopend en spoort ons aan om `Barmhartig als de Vader' te zijn. Met Kerstmis vieren wij dat God de Vader zelf tot ons komt in het Kind van Betlehem, Zijn Zoon Jezus Christus. De paus zegt over de Vader: "Hij wordt nooit moe de deur van Zijn hart wijd open te zetten om te herhalen dat Hij ons liefheeft en met ons Zijn leven wil delen." (Misericordiae vultus, nr. 25)

Op de voorzijde van de kaart staat een detail van het gebrandschilderde raam boven het St. Jozefaltaar in de parochiekerk H. Nicolaas te Baarn, kort na 1903 gemaakt door glazeniersatelier F. Nicolas en Zonen uit Roermond.