Veranderingen in de zorg goed verlopen in gemeente Bergen (L)


Positief nieuws: Voor de inwoners van de gemeente Bergen (L) zijn de veranderingen in de zorg (transities in het kader van de drie decentralisaties (3D's) soepel verlopen.

Ook verwacht de gemeente haar financiele kaders hiervoor niet flink te overschrijden. Dit blijkt uit de tussenrapportage rondom de 3D's, die in september 2015 is opgesteld.

Binnen de financiele kaders

Financieel lijkt het er op dat de gemeente Bergen bij de uitvoering van de decentralisaties binnen het budget van de gemeentelijke begroting 2015 blijft. We stellen dit met de nodige voorzichtigheid omdat nog niet alle gegevens bekend zijn en het jaar ook nog niet om is.

Juiste ondersteuning op het goede moment

Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor diverse nieuwe taken op het gebied van jeugdzorg, Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en werk en inkomen (Participatiewet). In de gemeente Bergen (L) heeft de overheveling van taken relatief weinig onrust met zich mee gebracht. Tot
nu toe zijn we aardig geslaagd in het bieden van de juiste ondersteuning op het goede moment. Natuurlijk is niet alles zonder slag of stoot gegaan. Voor clienten, inwoners, zorgaanbieders en de gemeente is het soms nog wennen aan de nieuwe omstandigheden.

Veranderen en vernieuwen kost tijd

Bij de veranderingen in de zorg hoort ook dat we uitgaan van meer eigen kracht: van mensen zelf en van de inwoners in de dorpen samen. De gemeente neemt hierbij een ondersteunende rol in. Deze verandering van rollen en verwachtingen kost tijd en geduld. Het is ook niet van de ene op de andere
dag `af', maar de positieve ontwikkelingen zijn nu al zichtbaar. Steeds vaker zien we mooie en vernieuwende initiatieven in onze gemeente ontstaan.
We zijn trots op de resultaten tot nu toe, waarbij ons (als gemeente) tegelijkertijd bescheidenheid past. Het zijn onze inwoners die eigen oplossingen zoeken en maken, individueel en collectief.