Veilig carbidschieten in Doetinchem


RSS

Actueel bericht, 16 december 2015

Het carbidschieten is een mooie traditie in de Achterhoek, maar bij ondeskundig gebruik niet zonder gevaar. Veiligheid en respect voor de omgeving staan voorop. Dit, samen met intensieve toezichthouding door politie en gemeente, heeft de afgelopen jaren geleid tot minder meldingen. Daarom
vraagt de gemeente Doetinchem ook dit jaar extra aandacht voor de regels die gelden bij carbidschieten.

In 2014 is het aantal meldingen van overlast door carbidschieten verder teruggebracht. Op de verkoopadressen en ook op overige locaties werd wederom positief gereageerd op de flyers met informatie over carbidschieten. Reden voor gemeente Doetinchem om ook dit jaar in de decembermaand aandacht
te leggen op preventieve informatieverstrekking. Zolang de regels voor veilig carbidschieten worden nageleefd, blijven de risico's beperkt.

De regels

* Carbidschieten is alleen toegestaan buiten de bebouwde kom.
* Bij het carbidschieten moet altijd toezicht worden gehouden door een volwassene (18+).
* Het mag alleen op 31 december van 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur,
* met bussen van maximaal 40 liter,
* op een afstand van 100 meter van een woning,
* op een afstand van 300 meter van stallen of andere dierenverblijven.
* Het terrein waarop men schiet is afgezet en er staat geen publiek binnen de afzetting.
* Vermijd risico's bij het afschieten van carbid.

Wat is carbid?

Carbid is een kalkachtig goedje dat in contact met water het explosieve gas acetyleen produceert. Het produceert een luidere knal dan vuurwerk. Meestal worden voor het carbidschieten melkbussen gebruikt.

Controle

Rond de jaarwisseling gaan koppels van gemeente en politie samen op pad om te controleren of er veilig gebruik wordt gemaakt van vuurwerk. Ook bezoeken zij locaties waar met carbid wordt geschoten. Doel hiervan is om gevaarlijke situaties te herkennen en/of te voorkomen.

Wat het carbidschieten betreft, wordt er vooral gelet op te grote (melk)bussen/kanonnen en op gevaarlijke situaties, zoals onvoldoende afstand tot onder meer gebouwen en wegen. Daar waar onveilige situaties zijn, wordt ingegrepen.