Gemeenten en waterschap ondertekenen Samenwerkingsovereenkomst Voorn..


Vrijdag 27 november jl. is een samenwerkingsovereenkomst ondertekend tussen het waterschap Hollandse Delta en de vier gemeenten op Voorne-Putten om gezamenlijk EUR 4,6 mln. te besparen op de kosten van afvalwater.

De investeringen die nodig zijn voor maatregelen om de klimaatverandering en de verouderde rioleringssytemen op te vangen leiden tot een explosieve groei van kosten. Op 23 mei 2011 is een landelijk bestuursakkoord ondertekend door het Rijk, de provincies, gemeenten, waterschappen en
drinkwaterbedrijven, met als doel om in 2020 tot een landelijke besparing van EUR 380 mln. te komen; op Voorne-Putten al 1,8 mln bespaard. In de periode tot 2020 is het doel om nog eens 2,8 mln. te besparen.

Voorafgaand aan de ondertekening gaven de bestuurders hun visie op de uitwerking. Zo kwam aan de orde dat versnippering van taken verder moet worden tegengegaan; vooral ook de opgave door de klimaatverandering (klimaatadaptatie) moet integraal worden opgepakt. De maatregelen worden in de
uitwerking van toekomstige ontwikkelplannen meegenomen. Hierdoor zullen investeringen in de afvalwaterketen in de toekomst ook op de inrichting van de openbare ruimte en de wijze van bouwen rusten.