Wensballonnen


Wensballonnen

In de feestmaand december zijn ze populair: de wensballonnen. In onze gemeente mogen deze worden opgelaten, maar wij raden het gebruik er van ten zeerste af.

Een wensballon is een lampion die, net als de hete luchtballon, werkt op het principe dat warme lucht stijgt. De lucht in de ballon wordt verwarmd door een open vlam die onder de ballon hangt. Om de ballon te laten stijgen moet de ballon gedurende enkele minuten recht boven de brander worden
gehouden. Bij een flinke wind levert dit riscio's op voor de gebruiker en omgeving. Na het oplaten heeft men er geen invloed meer op. De ballon is een fragiel object dat snel kan scheuren of door invloed van wind als open vuur op ongewenste plaatsen terecht kan komen.

De eerste verantwoordelijkheid voor het veilig gebruik van de ballonnen ligt bij de eigenaar. Er gelden strikte regels voor, die zijn opgesteld door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. U mag de ballonnen bijvoorbeeld niet oplaten bij een windkracht 2 of meer, of wanneer het regent of
mistig is. Een volledig overzicht van de regels vindt u op op de pagina 'wensballonnen' (onder Openbare Orde & Veiligheid).