Drankenkartons vanaf januari bij plastic verpakkingsafval


Vanaf 2016 mogen drankenkartons in de afvalzak voor plastic verpakkingsafval. Lege drankenkartons kunnen op deze manier beter worden gerecycled en de hoeveelheid restafval vermindert. Dat is beter voor het milieu en uw vuilnisbak zit niet zo snel vol. Deze manier van afvalscheiding wordt vanaf
1 januari ingevoerd.

Opvouwen

Pak in de zakDrankenkartons kunt u samen met de plastic verpakkingen aanbieden in de daarvoor bestemde plastic zak die huis aan huis wordt ingezameld. U hoeft de verpakkingen niet schoon te spoelen, maar zorg wel dat ze leeg zijn. Vouw de drankenkartons plat en draai de dop er weer op.

Wat wel, wat niet?

Alle drankenkartons waar levensmiddelen in hebben gezeten, mogen in Kaag en Braassem vanaf 2016 in de afvalzak voor plastic verpakkingsafval. Denk aan:

* Kartonnen pakken voor vruchtensappen, water en wijn
* Kartonnen pakken voor melk, vla en yoghurt
* Kartonnen pakken voor kant en klare soep en pastasaus

De volgende soorten afval horen NIET bij de drankenkartons:

* Kartonnen verpakkingen waar nog
* levensmiddelen in zitten
* Verpakkingen van karton waar geen levensmiddelen in hebben gezeten
* Resten papier, karton of folie
* Verpakkingen van piepschuim en blik

Veel gestelde vragen

Verandert de inzameldag voor plastic verpakkingsafval in Kaag en Braassem?

Nee, de inzameldag verandert niet. Dertien januari is de eerste inzameldag waarop u plastic verpakkingsafval en drankenkartons kunt aanbieden in de plastic zak.

Komt er een nieuwe zak voor plastic verpakkingsafval en drankenkartons?

Voorlopig kunnen inwoners van Kaag en Braassem de bekende zak voor plastic verpakkingsafval gebruiken, ook al staat er op die zak dat er geen drankenkartons in mogen. Als de voorraad op is, komen er nieuwe zakken met een andere opdruk. In andere gemeenten mag er ook blik bij het plastic
verpakkingsafval en drankenkartons.

In andere gemeenten mag er ook blik bij het plastic verpakkingsafval en drankenkartons. Mag dat in Kaag en Braassem ook?

Nee, in Kaag en Braassem mogen er geen metalen verpakkingen bij. Deze keuze heeft de gemeente gemaakt, omdat het nascheiden van blik uit het restafval een betere kwaliteit metaal oplevert dan het aan de bron scheiden van blik samen met plastic verpakkingsafval en drankenkartons.

Waarom zit er eigenlijk een glad laagje op drankenkartons?

Drankenkartons voor verse producten zijn gemaakt van een combinatie van karton en plastic. Dankzij het plastic is de verpakking vloeistofdicht. Voor lang houdbare producten wordt dit aangevuld met een flinterdun laagje aluminium als barriere tegen licht en lucht.

Worden drankenkartons in andere landen ook apart gehouden?

Ja. In Europa wordt 42% van de op de markt gebrachte drankenkartons gescheiden ingezameld en gerecycled.

Meer weten?

Stuur een e-mail met uw vragen naar Iloveafvalscheiden@cyclusnv.nl.