Gemeenteraad stemt tegen herindeling


(18-12) Gisteravond was het uur van de waarheid. In alle gemeenten in de Hoeksche Waard stond het voorstel tot herindeling op de agenda. De gemeenteraad van Cromstrijen startte om 20.00 uur met een inspreker. De heer Velthoen sprak namens Pro Hoeksche Waard in en droeg de raadsleden argumenten
aan om vanavond te stemmen voor een Hoeksche Waard.

Na deze inspreker was het de beurt aan de fracties. Namens Cromstrijen '98 nam de heer Polderdijk het woord en bracht een amendement in om te kiezen voor versterkte samenwerking. Vervolgens kon iedere fractie haar visie geven op het amendement.

Na twee termijnen en een schorsing van vijf minuten werd het amendement in stemming gebracht. Uiteindelijk stemden 8 raadsleden voor het amendement en 7 raadsleden tegen. Dit betekent dat de gemeenteraad gaat voor versterkte samenwerking en niet kiest voor herindeling.

Resultaten andere Hoeksche Waardse gemeenten

Ook in Binmenmaas (12 voor / 9 tegen) en Korendijk (10 voor / 5 tegen) spraken de gemeenteraden in meerderheid uit voorstander te zijn van een versterkte samenwerking. Oud-Beijerland ( 0 voor / 19 tegen) en Strijen (2 voor / 11 tegen) stemden voor een herindeling.

Conclusie: drie gemeenten hebben voor samenwerking in de Hoeksche Waard gestemd, twee voor een herindeling.