Donderdag 31 december: Ben Visser in documentaire Jong en burgemeester


Donderdag 31 december: Ben Visser in documentaire Jong en burgemeester

Documentaire over 3 jonge burgemeesters in Gelderland, waaronder burgemeester Ben Visser. Uitzending vindt plaats op donderdag 31 december om 18.20 a.s.

De provincie Gelderland telt 54 burgemeesters van wie een groot aantal onder de 50 jaar. Vroeger werd men burgemeester als kroon op een carriere. De burgervader van een stad of dorp moest immers het goede voorbeeld geven voor zijn stad of dorp door zijn jarenlange levenservaring.

Die trend lijkt te veranderen, doordat er steeds meer jonge burgemeesters komen, onder wie ook een aantal vrouwen. Wie zijn deze mensen? Waarom kiezen zij al op zo'n jonge leeftijd voor het burgemeesterschap. Welke ambities hebben zij, wat willen zij bereiken met hun functie en hoe vullen zij
hun burgervaderschap anders in dan van hun oudere collega? En hanteren ze een ander beleid, omdat ze nog niet kunnen bouwen op eigen levenservaring?

En verder, wat hebben zij met Gelderland? Is het voor hen een bewuste keuze om in een bepaalde plaats burgemeester te zijn? En in het algemeen: ziet het burgemeesterschap door deze jonge generatie er vandaag de dag anders uit dan vroeger? Is het meer dan alleen lintjes doorknippen en
jubilarissen bezoeken? In hoeverre is het werk beeldbepalend en beinvloedbaar in de stad of dorp waar hij of zij burgemeester is?

De documentaire volgt drie verschillende jonge burgemeesters een aantal weken in hun dagelijks leven. Ben Visser uit Scherpenzeel, tevens jongste burgemeester van Nederland, Joost van Oostrum uit de gemeente Berkelland en Miranda de Vries uit Geldermalsen.

Jong & Burgemeester is donderdagavond om 18.20 uur te zien op Omroep Gelderland (daarna ieder uur herhaald)