Conceptlijst welstandsvije objecten Welstandsnota 2013


Voor een betere en snellere dienstverlening wil de gemeente flitsvergunningen afgeven voor kleine verbouwingen. Denk hierbij aan een dakkapel, aan- of bijgebouw, een gevelwijziging, een dakopbouw en een erfafscheiding.

Om een aanvraag omgevingsvergunning te "flitsen" is het van belang om de aanvraag snel en simpel te kunnen toetsen aan de weigeringsgronden. Er zijn vier weigeringsgronden voor de aanvraag:

* bestemmingsplan,
* bouwverordening,
* bouwbesluit en
* welstand.

De eerste drie weigeringsgronden vormen in de meeste gevallen geen probleem voor een flitsvergunning omdat wij deze direct kunnen toetsen. De weigeringsgrond voor welstand is niet direct te toetsten omdat de meeste aanvragen eerst naar de welstandscommissie moeten voor een advies.

Welstandsnota moet aangepast worden

Om flitsvergunningen te kunnen afgeven is een aanpassing van onze welstandsnota noodzakelijk. Het voorstel is daarom om de lijst met welstandsvrije objecten in de Welstandsnota 2013 uit te breiden en aan te passen.

* Een aantal bouwwerken/objecten worden toegevoegd aan de lijst. Dit gaat om bouwwerken van onderschikte aard, zoals: vlaggenmasten, terrasschermen en gevelwijziging in verband met isoleren.
* (Licht) reclame objecten op bestaande bouwwerken en installaties voor (duurzame) energie en warmte. Hier wordt natuurlijk wel een aantal criteria voor opgesteld zodat de meeste van deze objecten vooraf niet meer getoetst worden aan redelijke eisen van welstand. De objecten die niet
ondergeschikt zijn en niet aan de criteria voldoen gaan dan nog wel voor advies naar de welstandscommissie.
* Erkers en dakopbouwen op bestaande bijgebouwen toevoegen aan de lijst omdat de ervaring leert dat deze bouwwerken vrijwel altijd voldoen aan redelijke eisen van welstand. Ook zijn alle erkers en dakopbouwen vaak al eerder in de omgeving gebouwd met een positief welstandsadvies. Wel wordt
hier de eis gesteld dat deze bouwwerken altijd moeten voldoen aan het vigerende bestemmingsplan om als een welstandsvrij object te worden beschouwd.
* Op dit moment worden aan-, uit-, bijgebouwen en overkappingen niet vooraf getoetst aan redelijke eisen van welstand in een welstandsluw gebied en als deze passen in het bestemmingsplan. Dit gaat nu ook gelden voor de reguliere welstandsgebieden.

Conceptlijst Welstandsnota ter inzage

De conceptlijst uit de Welstandsnota 2013 staat onder dit bericht en ligt vanaf 9 december 2015 zes weken ter inzage in het gemeentehuis van Castricum. Gedurende de termijn van terinzagelegging kan iedereen zijn zienswijze omtrent de conceptlijst schriftelijk of mondeling kenbaar maken. De
zienswijze dient te worden ingediend bij de gemeenteraad, postbus 1301, 1900 BH Castricum. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze (op afspraak) en