Jeugdgemeenteraad in 2016 van start


Steven Elders

Het college van burgemeester en wethouders stelt voor naar aanleiding van een burgerinitiatief van Steven Elders, dat in september jl. werd bekrachtigd door de gemeenteraad, in Son en Breugel een jeugdgemeenteraad op te richten.
Steven is 16 jaar, zit in 4 HAVO, is geinteresseerd in politiek en is betrokken bij de oprichting van een D66-afdeling in Son en Breugel.

Voor de werving van jeugdraadsleden in de leeftijd van 11 en 12 jaar wordt de samenwerking met de basisscholen in Son en Breugel gezocht. Het voorstel betekent dat voor de herfstvakantie van 2016 op de basisscholen verkiezingen georganiseerd worden en de jeugdgemeenteraad direct na de
herfstvakantie geinstalleerd kan worden.

Het college stelt aan de volwassen-gemeenteraad voor om op de belangrijkste onderdelen kaders vast te stellen, op basis waarvan het college voor verdere uitwerking van de plannen en de begeleiding zal zorgen.

Een jeugdgemeenteraad heeft, naast advisering door jongeren over zaken die de jeugd aangaan, ook een educatief doel. Het plan maakt kinderen en jongeren bewust van de invloed van inwoners op besluitvorming bij publieke onderwerpen. Jeugdraadsleden maken kennis met de manier waarop democratie
in de praktijk werkt. Ze leren vaardigheden als debatteren, overleggen, omgaan met dilemma's, samenwerken en dergelijke. Ook zullen aan de jeugdgemeenteraad representatietaken worden voorgesteld.

De gemeenteraad besluit begin 2016 over het raadsvoorstel.