Wees alert op illegale collectes en verkoop aan de deur


Bij de gemeente komen soms meldingen binnen van valse collectes. In dit bericht geven wij u tips om te achterhalen of de collectant aan uw deur goede bedoelingen heeft.

In de gemeente Heumen mag collecteren of verkopen aan de deur alleen met een vergunning van de gemeente Heumen. Bij het aanvragen van een vergunning voor goede doelen kijkt de gemeente of het geld dat ingezameld wordt ook daadwerkelijk naar een bestaand goed doel gaat.

Geef geen geld aan goede doelen zonder vergunning

Wanneer u collectanten aan de deur krijgt en u twijfelt, vraag dan om een kopie van de vergunning of een legitimatiebewijs. Een collectant moet die altijd kunnen tonen.

Wanneer wordt er gecollecteerd?

Op de website www.cbf.nl van het Centraal Bureau Fondsenwerving vindt u in welke weken landelijke collectes plaatsvinden. De gemeente verleent alleen een vergunning in de weken dat er geen landelijke collecte is. Dit zijn de zogenaamde vrije weken. Een overzicht van collectes waarvoor de
gemeente een vergunning heeft afgegeven vindt u op www.heumen.nl > Bedrijven > Collectevergunning. Ook publiceren wij wekelijks op de gemeentepagina in 1Heumen welke collectes er op dat moment zijn. Tevens is er afgesproken dat op zondag niet wordt gecollecteerd. Daarnaast adviseren wij u om
de plaatselijke dorps- en nieuwsbladen in de gaten te houden. De plaatselijke voetbalclub kan bijvoorbeeld ook een actie houden. Zo blijft u op de hoogte.

Melding fraude

Als u het niet vertrouwt, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de politie op telefoonnummer 0900-8844.