Nieuws over asielopvang Den Beerschen Bak


Nieuws over asielopvang Den Beerschen Bak

Op 24 november 2015 nam de gemeenteraad het besluit tot het vestigen van een `aanvullende opvanglocatie' (AVO) op recreatiepark Den Beerschen Bak in Westelbeers voor maximaal 200 asielzoekers voor maximaal twee jaar.

Hieronder geven we beknopt informatie over de stand van zaken. Wilt u op de hoogte blijven, meld u dan aan voor de digitale nieuwsbrief via www.oirschot.nl/vluchtelingen.

Een aanvullende opvanglocatie is geen asielzoekerscentrum (azc), maar een dependance van een bestaand azc in de omgeving. In dit geval van azc Eindhoven. De raad besloot het oorspronkelijke aantal van 212 vluchtelingen te beperken tot maximaal 200 en de instroom geleidelijk te laten
plaatsvinden. Dat wil zeggen dat de 1ste maand maximaal 50 personen aanwezig zijn, de 2de maand maximaal 100 personen, de 3de maand maximaal 150 personen en de 4de t/m 28ste maand maximaal 200 personen. De eerste 200 bewoners bestaan exclusief uit vergunninghouders. Het verzoek van het
actiecomite `50 oke, 212 nee' om eerst een referendum te houden, is door de raad afgewezen.

Formele procedure

Hoe nu verder? De raad heeft de uitvoering van het besluit overgedragen aan burgemeester en wethouders; het college heeft de burgemeester aangewezen als portefeuillehouder. De initiatiefnemers vragen de benodigde vergunningen bij het college aan. Het gaat om een omgevingsvergunning voor een
zendmast, het plaatsen van units en een tijdelijke wijziging van het bestemmingsplan naar `opvang asielzoekers'. Het college moet binnen 8 weken een besluit nemen over deze aanvraag. De vergunning treedt na dit besluit direct in werking. Daarna volgt de wettelijke termijn van 6 weken waarin
bezwaar en beroep mogelijk is. Het COA en de exploitant maken dan een afweging of ze wel of niet met de uitvoering beginnen.

Verder sluiten de gemeente en het COA een overeenkomst waarin onder meer afspraken staan over de maximale verblijfsduur van de AVO.

Parallel hieraan loopt het bezwaar van het comite '50 oke, 212 nee' tegen het raadsbesluit om geen referendum te houden. Over deze juridische procedure is op dit moment nog geen nieuws.

Overlegcommissie

De gemeente heeft na de raadsvergadering vervolggesprekken gevoerd met onder meer het comite '50 oke, 212 nee', buurtverenigingen (ook uit gemeente Hilvarenbeek), Buurtbeheer, SKOBOS en Politie over het komende traject. De gemeente neemt alle suggesties uit de gesprekken mee. Bijvoorbeeld over
verlichting, fietsstrook, openbaar vervoer en een klachtenlijn. Begin januari 2016 gaat een `Overlegcommissie' van start, waarin vertegenwoordigers van de belangengroepen uit de omgeving zitten.

Initiatieven uit de omgeving

Vanuit de gemeenschap komen inmiddels diverse initiatieven van de grond om de nieuwe bewoners een warm welkom te geven. Van vrijwilligers voor taalles, buddy's om de bewoners wegwijs te maken in de omgeving tot allerlei kinderactiviteiten. Als de locatie vol in bedrijf is en de bewoners er
zijn, zal de leiding van de AVO al de initiatieven bundelen en proberen te matchen met de behoeften bij de bewoners. Op www.coa.nl vindt u het sollicitatieformulier voor vrijwilligers.

Mocht u een idee hebben of benieuwd zijn of er een initiatief is waar u bij kunt aansluiten, neem dan vanaf medio januari contact op met de leiding van de AVO via vluchtelingen@oirschot.nl.

Donaties

Als u tweedehands (of nieuwe) spullen wilt doneren, neem dan contact op met het Rode Kruis in Brabant. Het Rode Kruis cooerdineert overal in Nederland de inzameling van spullen voor vluchtelingen (www.rodekruis.nl).

Voor vragen en suggesties kunt u een e-mail sturen naar: vluchtelingen@oirschot.nl.