Hilvarenbeeks afval wordt duurzamer en goedkoper verwerkt


In 2017 zal Hilvarenbeeks GFT (groente-, fruit- en tuinafval) verwerkt worden tot duurzaam biogas. Het huishuidelijk restafval (HRA) kan veel goedkoper verwerkt worden. Dat is het gevolg van de nieuwe contracten die acht gemeenten in de regio Hart van Brabant op 4 december 2015 hebben gesloten
met de verwerkers Attero (GFT) en Sita (HRA) ondertekend. "Goed nieuws voor onze inwoners", vindt wethouder Jan van Doormaal. "Het afval wordt duurzamer en goedkoper verwerkt. Dat is goed voor het milieu en de portemonnee."

Duurzame verwerking van GFT

Het nieuwe contract met Attero gaat in op 1 februari 2017 en is gericht op een duurzame verwerking van het GFT. Dit betekent dat het GFT van de Hart van Brabant-gemeenten een verwerking ondergaat in twee stappen:
Allereerst wordt het afbreekbare deel van het gft gescheiden en vervolgens vergist. Uit het vergistingsproces komt biogas vrij, dat vervolgens verwerkt wordt tot aardgaskwaliteit. Dit aardgas wordt in het aardgasnet gepompt. Zo komt dit groen gas beschikbaar om te tanken, te koken en huizen
te verwarmen. Vervolgens wordt het materiaal dat overblijft na het vergisten, zo'n 70 procent, gemengd met vers GFT en houtachtig materiaal en gecomposteerd.
Momenteel wordt het door de Hart van Brabantgemeenten aangeleverd GFT bij Attero alleen gecomposteerd.

Goedkopere verwerking van Huishoudelijk RestAfval

Ook het verwerkingscontract voor huishoudelijk restafval met Sita gaat in op 1 februari 2017. Het bijbehorende tarief leidt tot een forse besparing ten opzichte van de huidige situatie.

De overeenkomsten vloeien voort uit een aanbesteding die de cooeperatieve vereniging Midwaste in 2013-2014 heeft gecooerdineerd voor de Hart van Brabant gemeenten Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk.

Op de foto

Directeur Overheden & Public Affairs Jose Verouden van Sita, wethouder Jan van Doormaal namens gemeente Hilvarenbeek en commercieel directeur Eric Sloots van Attero ondertekenen de overeenkomsten voor de verwerking van huishoudelijk restafval en GFT-afval.

Contact

Gemeentehuis
Vrijthof 10
5081 CA Hilvarenbeek

Postbus 3
5080 AA Hilvarenbeek

T (013) 505 83 00
Bel me terug

E gemeente@hilvarenbeek.nl

Openingstijden