Bord WhatsApp Buurtpreventie aan de Enkweg


Bord WhatsApp Buurtpreventie aan de Enkweg

Meer betrokkenheid en veiligheid in buurt via WhatsApp

Op 4 december heeft burgemeester Harm-Jan van Schaik samen met de heer Jaap Bok,
bewoner van de Enkweg, een bord onthuld met de afbeelding van WhatsApp Buurtpreventie. Het bord is geplaats aan de Enkweg. Jaap Bok heeft hiervoor in oktober een verzoek ingediend bij de gemeente Harderwijk om inbrekers middels dit bord te kunnen waarschuwen.

Steeds meer inwoners maken gebruik van een WhatsApp Buurtpreventiegroep om hun buurt veiliger te maken. Met WhatsApp Buurtpreventie kunnen buurtbewoners elkaar snel waarschuwen bij verdachte situaties. Bijvoorbeeld wanneer een onbekend persoon door het raam van de buren gluurt of vaak
rondhangt op straat. Deelnemers van WhatsApp-groepen kunnen ervoor kiezen om voor de buitenwacht herkenbaar te zijn door het plaatsen van een bord en het plakken van stickers op hun raam.

Gemeente en politie ondersteunen het initiatief voor het oprichten van WhatsApp Buurtpreventiegroepen omdat de betrokkenheid en attentie van de buurtbewoners voor verdachte situaties in de buurt worden vergroot. Naast een preventieve werking leidt het ook tot een verhoogde pakkans van
inbrekers.

WhatsApp Buurtpreventie-project in Zeebuurt actief

Henk Meeuwisse, voorzitter van de Stichting Zeebuurt en medebestuurslid van het Wijkplatform Zeebuurt, heeft onlangs in de Zeebuurt een WhatsApp Buurtpreventieproject gestart en ook een bord hiervoor geplaatst in de Zeebuurt, omgeving Leeghwaterstraat.

In de Zeebuurt is in de laatste twee weken al minimaal een keer een verdachte situatie ongedaan gemaakt met behulp van de WhatsApp Buurtpreventiegroep en het optreden van de politie.

Hij pleit ervoor om kleinschalig met Whatsapp Buurtpreventie te beginnen en vanuit ervaringen het aantal groepen verder uit te breiden. Voor meer informatie en ondersteuning bij de praktische aanpak van een WhatsApp Buurtpreventieproject mail naar henk@wijkplatformzeebuurt.nl.

Informatie Whatsapp Buurtpreventie

Sommige Whatsapp Buurtpreventiegroepen willen voor de buitenwacht herkenbaar zijn. Dit kan bijvoorbeeld door middel van stickers en/of een bord. De boodschap die hiervan uitgaat is dat de buurt oplettend is en reageert als zich afwijkende of verdachte situaties voordoen. Beheerders van een
Whatsappgroep kunnen:

* via een van de gemeentelijke wijkmanagers stickers aanvragen. Voor hun mailadres zie www.harderwijk.nl/wijkmanagers.
* Als een bord of enkele borden nodig zijn, kan dat ook bij de wijkmanager per e-mail kenbaar worden gemaakt. Daarna neemt de wijkbeheerder contact op en wordt in overleg de plaats van het bord bepaald.