Subsidie voor het versnellen van sanering asbestdaken(11-12-2015)


Eigenaren van gebouwen met een dak van asbest kunnen volgend jaar een subsidie aanvragen voor renovatie. De subsidieregeling is door het ministerie van Infrastructuur en Milieu in het leven geroepen om de sanering te versnellen, omdat asbestdaken vanaf 2024 verboden zijn.

Dit verbod beschermt mens en milieu tegen de gezondheidsrisico's die blootstelling aan asbest met zich mee kan brengen. Asbestdaken verweren in de buitenlucht waardoor schadelijke asbestvezels kunnen vrijkomen.

Aanvragen

De subsidie is voor asbestdaken met een oppervlakte van meer dan 35 vierkante meter. Particulieren, bedrijven en instellingen kunnen deze subsidie vanaf 4 januari 2016 aanvragen.

Per vierkante meter geldt een subsidie van EUR 4,50, met een maximum van EUR 25.000,- per adres. Voor de subsidieregeling is tot en met 2019 minimaal EUR 75 miljoen beschikbaar. Dat betekent een versnelde sanering van 16 miljoen vierkante meter. Volgend jaar is het subsidiebudget vastgesteld
op EUR 10 miljoen.

Verboden

Het gebruik van asbest is sinds 1994 verboden. Eigenaren zijn verplicht om gebouwen die zijn gebouwd voor 1994 te inventariseren op asbest bij verbouwing of sloop. Dit jaar besloot het kabinet dat er vanaf 2024 geen asbest meer op de Nederlandse daken mag liggen.

Nu ligt er nog ongeveer 120 miljoen vierkante meter asbesthoudend materiaal op daken, waarvan circa 15 miljoen op huizen en bijna 80 miljoen op agrarische gebouwen.

Meer informatie

Persbericht rijksoverheid.nl over bijdrage voor sanering van asbestdaken