De waarde van bomen en groen


Graag willen we iedereen er op wijzen dat we voorzichtig om moeten gaan met de bomen en het groen in onze gemeente. Bomen zijn heel belangrijk voor ons milieu, maar ook voor de aankleding van onze buitenruimte. Alle bomen en struiken in tuinen, parken, bossen en langs wegen dragen positief bij
aan ons leefmilieu.

Schade aan bomen

De gemeente onderhoudt en beheert de gemeentelijke bomen en het overig openbaar groen. Helaas komt het voor dat er bomen illegaal worden gekapt. Ook worden bomen soms zodanig beschadigd dat de bomen hierdoor uiteindelijk dood zullen gaan. De gemeente is dan genoodzaakt om deze boom te kappen.
Dat is erg jammer.

Waarde van de bomen

Het is van belang dat we weten hoe groot de "waarde" van deze bomen en het groen is. Die is veel groter dan alleen de kosten voor het planten van een nieuwe boom en houdt bijvoorbeeld ook het onderhoud van een boom in. Ook de vele jaren die een boom erover doet voordat deze weer zo groot is
worden meegeteld. Voor een redelijk forse boom bedraagt de waarde al snel meerdere duizenden euro's.

Wie betaalt de kosten bij schade?

Bij niet moedwillig aangebrachte schade zoals een aanrijding, kan dit op een verzekering verhaald worden. Bij vernieling, komen deze kosten voor rekening van de veroorzaker. In dergelijke gevallen doen we zo nodig aangifte bij de politie.

Uitgebreide informatie

Voor eventuele nadere informatie over bomen en overig groen, kunt u contact opnemen met de gemeente afdeling Realisatie en Beheer (0486) 458111. Hier moet u ook zijn om mogelijke (ernstige) overlast van bomen te melden. Wij zullen dan samen met u kijken of daar oplossingen voor mogelijk zijn.

* twitter
* facebook