Extra geld voor huishoudelijke ondersteuning


Home > Actueel > Nieuws > Extra geld voor huishoudelijke ondersteuning

Als u huishoudelijke ondersteuning vanuit de Wmo krijgt dan heeft u sinds april 2015 vrijblijvend de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief een uur extra bij uw zorgaanbieder bij te kopen. Dit wordt de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT) genoemd. U betaalde in 2015 EUR 7,50 per uur aan de
zorgaanbieder. Per 2016 zou u tien euro per uur gaan betalen maar het college heeft besloten dat het tarief voor Wmo-clienten ook in 2016 EUR 7,50 per uur blijft.

Wie komen in aanmerking voor de toelage?

Inwoners met een Wmo-indicatie voor huishoudelijke ondersteuning via een zorgaanbieder of in de vorm van een Pgb, kunnen extra uren inkopen. Het Wmo-loket van de gemeente stuurt hen binnenkort een brief waarin staat dat zij - als zij dat willen - gebruik kunnen maken van extra uren
huishoudelijke ondersteuning via een zorgaanbieder.

Daarnaast komen mantelzorgers en inwoners met een beperking zonder indicatie in aanmerking voor extra uren huishoudelijke ondersteuning. Deze groep moet de extra uren zelf aanvragen bij het Wmo-loket van de gemeente.

Hoe werkt het en wat betekent het financieel?

De exacte invulling van de extra uren wordt in onderling overleg afgesproken. Het kan bijvoorbeeld gaan om extra huishoudelijk werk dat vanuit de Wmo niet wordt gedaan.

Voor een uur huishoudelijke ondersteuning moet normaliter EUR 22,50 worden betaald aan de zorgaanbieder. Dit bedrag wordt grotendeels vergoed vanuit de Huishoudelijke Hulp Toelage.

In onderstaande tabel ziet u wat het voor u persoonlijk betekent.

Doelgroep Bijdrage in 2016 Maximaal aantal uren per 4 weken*
Inwoners met een geldige Wmo-indicatie voor huishoudelijke ondersteuning EUR 7,50 4
Mantelzorger (informeer bij Wmo-loket naar voorwaarden) EUR 10,00 4
Inwoners met een beperking (zonder geldige Wmo-indicatie voor huishoudelijke ondersteuning). EUR 10,00 8

(* de verdeling van deze uren vindt in overleg plaats. Bijvoorbeeld wekelijks een uur of eenmaal per 4 weken een ochtend of middag. Ook kan men minder uren afnemen)

Voor de extra uren hoeft geen eigen bijdrage aan het CAK te worden betaald.

Tot slot merken wij op dat de extra uren HHT vrijblijvend zijn. Clienten die er voor in aanmerking komen, zijn dus niet verplicht om er gebruik van te maken.