Landerd neemt maatregelen tegen wild crossen


In de gemeente Landerd zijn veel bos-en natuurgebieden die helaas een grote aantrekkingskracht op wildcrossers hebben. Deze veroorzaken veel overlast en schade. In de hoop het wildcrossen te verminderen zijn alternatieven aangeboden in de vorm van off the road evenementen. De praktijk wijst
helaas uit dat die niet het gewenste resultaat geven. Daarom gaat de gemeente gerichte maatregelen nemen om het wildcrossen aan te pakken.

Welke maatregelen gaan wij treffen

1. Fysieke maatregelen.
Op veel gebruikte routes en toegangswegen en terreinen zijn en worden obstakels aangelegd en in stand gehouden om het crossen te belemmeren of op zijn minst lastiger te maken.
Bijvoorbeeld slagbomen/palen, boomstammen, snoeiafval, wallen, greppels, beplanting.
2. Ontmantelen terreinen
Soms worden (particuliere) terreinen door gerichte werkzaamheden of door veelvuldig gebruik, feitelijk ingericht als crossterrein. Daardoor ontstaat een situatie welke niet in het bestemmingsplan past. De eigenaar wordt dan gevraagd en zonodig met een last onder dwangsom verplicht, om
maatregelen te treffen om de inrichting als crossterrein ongedaan te maken. Van dit middel is eerder al met succes gebruik gemaakt.
3. Toezicht/controle, gerichte acties
De gemeente Landerd is deelnemer in het project "Samen sterk in het Buitengebied" (SSiB). Dit richt zich op handhaving in het buitengebied waarbij het wildcrossen een belangrijk aandachtspunt is. De handhavers van SSiB kunnen crossers aanhouden en verbaliseren. Met SSiB worden ook
afspraken gemaakt over het organiseren van gerichte acties tegen het wildcrossen, in samenwerking met de politie.
4. Bestuursrechtelijke ondersteuning.
Landerd gaat ook een bestuursrechtelijke aanpak invoeren. Crossers die worden aangehouden, of op basis van het kenteken worden achterhaald, krijgen een last onder dwangsom. Voor elke keer dat deze crossers daarna wordt betrapt, wordt een dwangsom van EUR 500,= in rekening gebracht.
5. Voorlichting/communicatie.
De gemeente wil deze plannen breed onder de aandacht brengen van publiek en wildcrossers. Ook gaat zij hiervoor de verenigingen en motorsportbonden benaderen. Daarnaast worden er extra verbodsborden in de natuurgebieden geplaatst en wordt ook aangrenzende gemeenten gevraagd dit te doen.

Wethouder Maathuis: "Wildcrossers veroorzaken overlast, irritatie en schade in onze prachtige bos-en natuurgebieden. We hopen met deze maatregelen daadwerkelijk het wildcrossen een halt toe te roepen".

* twitter
* facebook