Toekomst gemeente Haaren, voorgenomen besluit


Logo toekomst gemeente Haaren

Tijdens de raadsvergadering van 17 december, heeft de gemeenteraad gesproken over de uitkomsten van het scenario onderzoek naar de toekomst van de gemeente Haaren.

De gemeenteraad nam een voorgenomen besluit over de toekomst. We noemen dit een voorgenomen besluit, omdat het besluit nog niet definitief is. Een voorgenomen besluit is nodig om een referendum te kunnen organiseren. Over het organiseren van een referendum neemt de raad op 28 januari een
besluit. Na het referendum neemt de gemeenteraad dan, met de uitslag in de hand, een definitief besluit.

De raad stelde vast dat:

a. zelfstandigheid (hoofdlijn 1) geen toekomstbestendige en bestuurskrachtige oplossing is voor de langere termijn.

b. een herindeling van de gemeente als geheel (hoofdlijn 2) met een of meerdere gemeenten geen draagvlak heeft.

c. het opsplitsen (hoofdlijn 3) van de gemeente draagvlak heeft en op termijn een toekomstbestendige en bestuurskrachtige oplossing voor alle dorpen kan bieden.

Het voorgenomen besluit van de gemeenteraad luidt:

a. De gemeente Haaren gaat op termijn opsplitsen.

Deze opsplitsing vindt plaats als er voor alle dorpen een toekomstbestendige en bestuurskrachtige oplossing is. Met een goede oplossing bedoelt de raad dat elk dorp bij de opsplitsing in een gemeente terecht komt, die de taken goed kan uitvoeren (bestuurskracht) en die jaren vooruit kan zonder
een nieuwe herindeling (toekomstbestendigheid). Bestuurskracht en toekomstbestendigheid waren twee van de criteria die de gemeenteraad eerder heeft vastgesteld. Op dit moment is een dergelijke opsplitsing nog niet mogelijk, omdat de beoogde gemeenten waar de dorpen bij een splitsing naartoe
gaan niet allemaal kunnen voldoen aan die criteria.

b. In de periode van zelfstandigheid die voorafgaat aan de opsplitsing, gaat de gemeente Haaren alleen intergemeentelijke samenwerkingsverbanden aan die bijdragen aan een toekomstige opsplitsing of de toekomstige opsplitsing niet in de weg staan.

Hoe gaat het nu verder?

a. 7 januari: college stuurt voorstel aan de gemeenteraad

Op basis van het besluit dat de gemeenteraad op 17 december neemt, maakt het college een voorstel voor de raadsvergadering van 28 januari. Dit voorstel gaat over de vraag of er een referendum komt en wat de vragen bij dat eventuele referendum zullen zijn.

b. 14 januari: Raadsplein

Tijdens het Raadsplein wordt gesproken over het raadsvoorstel van 28 januari. Raadsleden, collegeleden en inwoners gaan met elkaar in gesprek over het voorstel.

c. 28 januari: gemeenteraad

De gemeenteraad bespreekt het raadsvoorstel en besluit of er een referendum komt, wat bij dat eventuele referendum de vragen zullen zijn en op welke datum het eventuele referendum plaatsvindt.

d. Afhankelijk van het besluit van 28 januari

o Indien de gemeenteraad op 28 januari tot een referendum besluit, vindt dit referendum waarschijnlijk in de maand april plaats.

o De gemeenteraad neemt vervolgens, met de uitkomst van het referendum in de hand, een besluit over de toekomst van de gemeente Haaren.