Kort verslag informatieavond mogelijke opvang vluchtelingen


Ongeveer 100 belangstellenden bezochten op 1 december 2015 de informatieavond van de gemeente over de mogelijke opvang van vluchtelingen in Kollumerland.

De raad van de gemeente Kollumerland c.a. had eerder unaniem een motie aangenomen om het draagvlak onder de inwoners te peilen voor een mogelijke opvang in de gemeente.

Mogelijke locaties

Bij het COA is groepsaccommodatie Kollumeroord bij Kollumerpomp in beeld voor noodopvang. Hier kunnen ongeveer 125 mensen worden opgevangen. Tijdens de informatieavond bleek dat het COA ook gesproken heeft met de eigenaar van camping De Poelpleats. Er is inmiddels een schouw gedaan. Van beide
locaties is nog niet bekend of het COA verdere belangstelling heeft.

Verloop informatieavond

De sfeer tijdens de bijeenkomst was goed. Burgemeester Bilker en mevrouw Foke Dijkstra van Vluchtelingenwerk Noord Nederland gaven de situatie rondom het vluchtelingenprobleem weer. Ze beantwoordden de vragen van gespreksleider Henk Feitsma.
De aanwezigen voelden zich vrij om vragen te stellen. Sommigen vroegen zich af of Kollumeroord niet te ver van de `bewoonde wereld' af ligt. Anderen vonden het een mooie locatie, omdat hier veel activiteiten voor de vluchtelingen georganiseerd kunnen worden. Wel vond men dat er vervoer naar
bijvoorbeeld Kollum zou moeten worden geregeld.
Veel van de aanwezigen waren van mening dat de vluchtelingen niet steeds verplaatst zouden moeten worden. Er werd een oplossing voor de krimpproblematiek geopperd. Een ander had een idee om containers op het industrieterrein aan de Willem Loreweg te plaatsen.
Bij de vraag, wie voor opvang van vluchtelingen zou zijn, gingen de meeste handen de lucht in.
Burgemeester Bilker haalde aan het eind van de avond het onderwerp `veiligheid' nog aan.

Conclusie

Conclusie van de avond: er is draagvlak onder de inwoners voor de opvang van vluchtelingen. Hoe, wat en waar zal de komende weken blijken. Meer informatie volgt.


burgemeester Bilker aan het woord

Impressie informatieavond over mogelijke opvang vluchtelingen (foto's: S. Beerstra)