Stand van zaken AZC Zeewolde - 10 december 2015


In navolging van de Stand van zaken van 13 oktober jl. hierbij een update.

Overeenkomst COA met exploitant/eigenaar

De exploitant/eigenaar van de gronden heeft een overeenkomst met het COA bereikt.

Gesprekken COA met gemeente Zeewolde

Op 11 november jl. is de Bestuursovereenkomst tussen het COA en de gemeente gesloten. In de overeenkomst zijn alle 23 voorwaarden van de gemeente meegenomen. Een voorwaarde is niet verwerkt. Dat betreft het leerlingenvervoer voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Net als alle kinderen
in Zeewolde mag worden verwacht dat zij zelfstandig naar de school in Harderwijk zullen reizen.

In navolging van de aanvraag van 6 oktober, zijn op 19 november jl. de omgevingsvergunningen verleend voor de verschillende werkzaamheden die verband houden met de realisatie van het AZC.

Tijdens de inzagetermijn (van 20 november t/m 31 december) kan bezwaar worden gemaakt door belanghebbenden. Ook kan een voorlopige voorziening worden aangevraagd bij de voorzieningenrechter. Er is nog geen bezwaar ingediend of een voorlopige voorziening aangevraagd.

Gesprekken exploitant met gemeente Zeewolde

Omdat de exploitant de aanvrager is van de omgevingsvergunningen, zijn er overeenkomsten afgesloten met de exploitant/eigenaar. Dit betreft een exploitatieovereenkomst (wie betaalt de ruimtelijke onderbouwing e.d.) en een planschadeovereenkomst (mocht er waardedaling optredenvoor
belanghebbenden dan is de schade voor de aanvrager van de vergunningen).

Vergunning verbreding Bosruiterweg

De vergunning voor de verbreding van de Bosruiterweg is door de gemeente aangevraagd en verleend (gelijktijdig met de andere vergunningen). De kosten voor het ontwerp, de aanbesteding en uitvoering zijn voor rekening van de exploitant/eigenaar. De exploitant/eigenaar zal de uitvoering zelf op
zich nemen. Uiteraard zal de gemeente bij het ontwerp en in de uitvoeringsfase toezicht houden op de werkzaamheden. De verbreding is afgerond voordat het AZC in gebruik wordt genomen.

Gesprekken met andere partijen

Momenteel vinden er gesprekken plaats met o.a. zorgverleners en het primair onderwijs. Doel van de gesprekken blijft dat de randvoorwaarden zoals gesteld door het college bij de besluitvorming van 8 september geconcretiseerd worden. Op verzoek van AZC Alert is er een gesprek geweest met een
delegatie van AZC Alert, de burgemeester en wethouder Van der Es. Zij hebben aangegeven bereid te zijn deel te nemen in de nog in te stellen Bewonerscommissie.

Locatiemanager

Het COA heeft een locatiemanager (Lazise Hillebregt) aangesteld voor het azc in Zeewolde. Ambtelijk is er al kennis gemaakt. Bestuurlijk zal dit op korte termijn plaatsvinden. Zij is op dit moment druk met de voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van het AZC.

Openingsdatum

Op basis van planningen is de openingsdatum verschoven naar begin februari 2016, letterlijk ijs en weder dienende. De instroom van de eerste bewoners zal gefaseerd in de daarop volgende weken plaatsvinden.

Werkzaamheden

Op dit moment wordt er door de eigenaar/exploitant gewerkt aan het azc en de nieuwe locatie voor de arbeidsmigranten. Zo worden de voorzieningengebouwen van het AZC gerealiseerd, de weg en het riool ten behoeve van de chalets voor de arbeidsmigranten aangelegd alsmede de nieuwe toegangsweg.

Voortgang stand van zaken

Zodra er zich nieuwe ontwikkelingen voordoen ten aanzien van de realisering van het AZC wordt u geinformeerd.