Overeenkomst voor alternatieve ontsluitingsweg Clauscentrale(29-12-2..


RSS

Op 22 december 2015 hebben wethouder Lalieu van de gemeente Maasgouw, gedeputeerde Prevoo van Provincie Limburg en de heer Grubben van RWE een overeenkomst ondertekend die moet leiden tot de realisatie van een nieuwe ontsluitingsweg voor de Clauscentrale.

Met elkaar in gesprek

Gemeente Maasgouw, Provincie Limburg en RWE zijn al langer met elkaar in gesprek over deze overeenkomst. Met de ondertekening hebben de partijen toegezegd gezamenlijk de kosten voor de aanleg van de nieuwe ontsluitingsweg te zullen dragen. Verder hebben de drie partijen afgesproken nader te
overleggen over de vormgeving van een onderzoek naar de mogelijkheden voor de benutting van de restwarmte van de Clauscentrale.

Stijgende kans

Momenteel is de Clauscentrale tijdelijk niet in bedrijf. Ofschoon het om een hypermoderne gasgestookte installatie gaat, kan zij niet concurreren met de gesubsidieerde duurzame energie en goedkopere stroom uit kolencentrales. Mede door het klimaatakkoord in Parijs, de afspraken die gemaakt
zijn in het Energieakkoord en een dreigend tekort aan stroom op de Belgische markt, stijgt de kans dat de Clauscentrale weer in bedrijf gaat.

Zo stijgen ook de kansen voor de bouw van de Claus D, een gasgestookte energie-eenheid die op het terrein van de Clauscentrale in de plaats moet komen van de oude A-eenheid. Deze A-eenheid is al geruime tijd niet meer in bedrijf omdat hij niet meer rendabel is.

Investeringsbeslissing

RWE heeft nu de vergunningen aangevraagd voor Claus D en recent zijn de ontwerp-vergunningen gepubliceerd. Wanneer Claus D gerealiseerd gaat worden, is nog niet bekend daarvoor dient RWE nog een definitieve investeringsbeslissing te nemen. Dat moment zal onder meer afhangen van de
ontwikkelingen in de elektriciteitsmarkt.

Door deze overeenkomst is er, als RWE daadwerkelijk start met de bouw van Claus D, een betere ontsluiting van het centrale terrein aanwezig voor het bouwverkeer. Dit ontlast de bewoners aan de Voorstraat. De weg is gereed voordat er wordt gestart met de eventuele bouw van de nieuwe Claus D.