Groenvisie ter inzage(29-12-2015)


RSS

Groen draagt in sterke mate bij aan de identiteit en kwaliteit van onze gemeente. Met de groenvisie legt de gemeente Maasgouw de koers voor de ontwikkeling van het groen vast. Deze groenvisie is nu in concept gereed en ligt zes weken ter inzage.

Daarna zal de groenvisie ter vaststelling aan de gemeenteraad worden aangeboden.

Groenvisie

Met de groenvisie wordt de in 2012 vastgestelde structuurvisie Maasgouw 2030 vertaald naar de inrichting en het beheer van groen voor alle groene gemeentelijke eigendommen in de kernen en het buitengebied. De visie is niet alleen sturend maar ook uitnodigend en biedt ruimte voor participatie.
De rol van de gemeente is hierbij niet alleen kaderstellend maar ook regisserend.

Thema's

De volgende thema's staan centraal in de visie:

* Multifunctioneel groen. Groen is niet alleen stoffering maar dient bij te dragen aan meerder functies. Bijvoorbeeld waterberging, ontmoeten, sporten, spelen en bijdragen aan een beter leefklimaat.
* Versterken cultuurhistorisch en landschappelijk karakter van de (historische) kernen en het buitengebied.
* Duurzaamheid. Bij de inrichting en het beheer van het groen wordt gestreefd naar een zo kleine mogelijke milieubelasting. Bijvoorbeeld bij onkruidbestrijding op verhardingen en het beheer van gras.
* Anticiperen op klimaatverandering. Groen kan worden ingezet ten behoeve van onder andere waterberging, afvang fijnstof en het beperken hittestress.
* Groen doen we samen. De gemeente ondersteunt initiatieven van burgers om bij het onderhoud en/of de inrichting van het groen (deels) op zich te nemen.
* Ecologie en biodiversiteit. Het groen van de gemeente kan bijdragen aan een grotere biodiversiteit.

Burgerparticipatie

Belangrijk onderdeel van de groenvisie is burgerparticipatie. Vooruitlopend op de vaststelling van de Groenvisie willen we iedereen nu al uitnodigen mee te denken en mee te helpen het groen in onze dorpen te verfraaien.

Bijvoorbeeld door de adoptie van boomspiegels of overige groenvoorzieningen en de aanleg van geveltuintjes in de historische dorpscentra. Alle suggesties om onze gemeente aantrekkelijker te maken voor mensen, planten en dieren zijn welkom!

Inspraak

De groenvisie ligt ter inzage in het gemeentehuis en is te raadplegen via de website van de gemeente (www.gemeentemaasgouw.nl). Voor vragen over de groenvisie kunt u terecht bij beleidsmederwerker Groen, Natuur en Landschap John van den Berg. Per mail via j.vandenberg@gemeentemaasgouw.nl of
telefonisch via nummer (0475) 85 25 00.