Gemeente Zuidplas start 1 januari 2016 met inzamelen drankenkartons


(16-12-2015)
Lees deze pagina voor

Vanaf 1 januari 2016 gaat de gemeente Zuidplas ook drankenkartons (bijvoorbeeld pakken voor vruchtensap of melk) inzamelen. Deze verpakkingen mogen allemaal in dezelfde plastic zak als voor de kunststofverpakkingen (Plastic Hero) en worden op dezelfde dag ingezameld.

"Het aanleveren van de drankenkartons bij het plasticafval is niet alleen goed voor het milieu, inwoners van Zuidplas besparen zo ook op de kosten voor het aanbieden van hun restafval" aldus wethouder Andre Muller.

Plastic Hero zakken kunnen gewoon gebruikt worden

In de week van 14 tot en met 18 december 2015 ontvangen inwoners van Zuidplas per post een informatiebrief en twee pakjes met plastic Hero zakken. Om het milieu te sparen worden deze `oude' zakken eerst opgemaakt. In de loop van 2016 verandert de opdruk van de zakken en komt op de nieuwe
zakken informatie over de drankenkartons te staan.

Beter scheiden

Drankenkartons bestaan uit een aantal laagjes van verschillende materialen zoals karton, kunststof en soms aluminium. Dit zorgt o.a. voor water-, lucht- en lichtdichtheid. Na inzameling worden karton, kunststof en aluminium van elkaar gescheiden. Van deze grondstoffen worden nieuwe producten
gemaakt zoals dashboards en emmers (kunststof), deurklinken en percolators (aluminium) en kantoorartikelen, dozen en wc-papier (karton). Deze recycling draagt bij aan een van de duurzaamheidsdoelen van gemeente Zuidplas: in 2020 nog maar 75 kilogram restafval per inwoner per jaar.

Vergoeding aan gemeenten

Producenten van drankenkartons spannen zich in om drankenkartons zo goed mogelijk te kunnen recyclen en ze vergoeden gemeenten dan ook de kosten voor het inzamelen, verwerken en hergebruiken ervan. Ook zijn er nieuwe methoden ontwikkeld om drankenkartons optimaal te recyclen en de grondstoffen
die ze bevatten te hergebruiken. Daarnaast is het door een verbetering in scheidingstechnieken mogelijk om drankenkartons op eenvoudige wijze te scheiden van plastic verpakkingsmateriaal.

Redenen genoeg voor de gemeente Zuidplas om drankenkartons ook vanaf 1 januari 2016 tegelijk met het plastic verpakkingsmateriaal te gaan inzamelen.