Opvang statushouders in Maassluis


Het Maassluise college van B en W wil versneld veertig extra statushouders in Maassluis opvangen, na een oproep van de commissaris van de Koning. Het college stelt het Klooster voor, het pand waar jarenlang dak- en thuislozen werden opgevangen en in vijf wisselwoningen in het flatgebouw aan de
Mgr. Bekkerslaan.

Maassluis vangt al jaren statushouders op: vluchtelingen die toestemming hebben gekregen om in Nederland te blijven zolang hun vluchtelingenstatus dat toelaat. Deze vluchtelingen hebben een toelatingsprocedure door de IND achter de rug. Voor Maassluis gaat het per jaar om ongeveer zestig
mannen, vrouwen en kinderen die na een lange tijd in een AZC te hebben gewoond, eindelijk een begin kunnen maken met hun inburgering.

Het Maassluise college van burgemeester en wethouders neemt zijn verantwoordelijkheid en geeft gehoor geven aan de vraag van de provincie. Voor de hele regio Rijnmond moeten vijfhonderd statushouders extra worden opgevangen, voor Maassluis gaat het om circa veertig personen.

Burgemeester Edo Haan: ,,Op basis van onze verantwoordelijkheid zijn we van plan om in Maassluis veertig statushouders extra op te vangen. Hierdoor helpen we mee om de druk op overvolle AZC's te verminderen."

Bewonersbijeenkomst

Omwonenden zijn geinformeerd met een bewonersbrief. Daarnaast is er voor hen in het stadhuis een bewonersbijeenkomst gehouden.

Gemeenteraad akkoord

Op dinsdagavond 15 december is de gemeenteraad akkoord gegaan met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders. Alle voorbereidende werkzaamheden kunnen van start gaan. De eerste bewoners van Het Klooster verwachten we circa 1 februari 2016. Een maand later volgt dan naar
verwachting de groep voor de Mgr. Bekkerslaan.

Op woensdag 27 januari 2016 is er in Het Klooster een bijeenkomst voor belangstellenden. In maart 2016 bestaat er gelegenheid om kennis te maken met de statushouders. Meer informatie over deze twee bijeenkomsten volgt nog.

Vragen

Op de gemeentelijke website staat de beantwoording van de meest gestelde vragen.

Heeft u vragen over de opvang van statushouders in Maassluis, dan kunt u een e-mail sturen naar vluchtelingen@maassluis.nl. Ook is het mogelijk om telefonisch vragen te stellen. Dat kan via t. 085-7733383.

* Vragen en antwoorden: opvang statushouders