Cameratoezicht op parkeerplaats station Lage Zwaluwe in zicht


Geplaatst: 30-12-2015

Als alles naar wens verloopt, zal de parkeerplaats bij het NS station Lage Zwaluwe medio volgend jaar voorzien zijn van een camerabeveiligingsysteem. De technische mogelijkheden zijn inmiddels verkend en het college vraagt de gemeenteraad de financien ter beschikking te stellen. De camera's
moeten het veiligheidsgevoel verhogen en de voertuigcriminaliteit terugdringen.

Al in 2012 zijn de mogelijkheden verkend om de voertuigcriminaliteit bij stationsgebied Lage Zwaluwe te verminderen. Daarbij werd verder gekeken dan alleen cameratoezicht. Uiteindelijk is er toen voor gekozen om het fysieke toezicht te intensiveren en preventieve flyeracties in te zetten.
Dit heeft effect gehad maar de cijfers blijven relatief hoog.

Wethouder Zwiers: `Door het feit dat het veiligheidsgevoel rondom het stationsgebied echt als laag wordt beoordeeld en de criminaliteit aanhoudt, heeft het college er voor gekozen een traject te starten om cameratoezicht mogelijk te maken. Die moeten echt een bijdrage leveren aan het probleem.
Mensen moeten zich immers veilig voelen en hun auto met een gerust hart achter kunnen laten. '

Drie posities

Het plan is om op drie posities camera's te plaatsen en de beelden worden uitgelezen door een alarmcentrale op havenschap Moerdijk. De aanleg wordt gekoppeld met de geplande uitbreiding van parkeerplaatsen. De kosten voor het camerasysteem bedragen eenmalig 30.000 euro en 5.000 euro voor het
24/7 uitlezen van de beelden.

De gemeenteraad behandelt de financiering begin volgend jaar. Bij een positief besluit kunnen de camera's medio volgend jaar operationeel zijn.