Meer fiscaal voordeel voor circulaire innovaties in 2016

Gepubliceerd op: 24 december 2015 | Gewijzigd op: 30 december 2015

Op 30 december is de Milieulijst 2016 gepubliceerd in de Staatscourant. De Milieulijst 2016 biedt extra voordeel voor ondernemers die investeren in een circulaire economie en duurzame bedrijfsvoering. Het budget in 2016 is verhoogd van EUR 93 miljoen naar EUR 97 miljoen voor MIA en van 38 EUR miljoen naar EUR 40 miljoen voor Vamil.

Op de lijst staan alle milieu-investeringen die in aanmerking komen voor de Milieu Investeringsaftrek (MIA) en/of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Bedrijven kunnen tot 36 procent van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst (MIA) en driekwart van de investering op een willekeurig moment afschrijven (Vamil). Ieder jaar past de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) de Milieulijst aan op basis van nieuwe ontwikkelingen.

Circulaire innovaties

Het kabinet bevordert duurzame economische groei en stimuleert investeringen in circulair ondernemen. Ondernemers die investeren in het duurzamer omgaan met grondstoffen of het hergebruiken van producten, kunnen in 2016 rekenen op meer MIA\Vamil-voordeel.

Mobiliteit

In 2016 kunnen ondernemers met MIA\Vamil fiscaal voordelig investeren in waterstofauto's of -bussen. Ook voor nieuwe vrachtwagens die rijden op aardgas of elektriciteit geldt een belastingvoordeel. Dit is in lijn met de duurzame brandstofvisie van het kabinet. Plugin-hybride auto's met een CO2-uitstoot hoger dan 30 g/km komen niet meer in aanmerking voor MIA\Vamil. Belangrijk is om goed te checken of de mobiele machine nog steeds voldoet aan de eisen van 2016. De mogelijkheden voor hybride machines, fase IV motoren en bio-olie (Blauer Engel) zijn beperkt.

Extra budget landbouw

Ondernemers in de landbouwsector kunnen al jaren rekenen op MIA\Vamil-voordeel voor veel verschillende milieu-investeringen. In 2016 is extra budget beschikbaar gemaakt voor deze sector. Daarom biedt de Milieulijst 2016 meer voordeel voor het tegengaan van erfafspoeling, verbeterde watertechnologie in de glastuinbouw en melkveestallen met weidegang.

MIA en Vamil zijn fiscale stimuleringsregelingen van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Financien.