Bruidegom, 3 gasten `haatbruiloft' gearresteerd

in Israel / by Elise Friedmann / on 30/12/2015 at 16:24 / Tags: vooroordelen, Westbank, nederzettingen, Palestijnen, Terrorisme

De Israelische politie heeft dinsdag vier mannen gearresteerd die ervan verdacht worden samen met andere extremistische bruiloftgangers de dood te hebben gevierd van Ali Dawabshe, het Palestijnse jongetje dat in juli stierf door een brandaanslag in Duma op de Westoever. Ook de ouders van de 18 maanden oude Ali stierven aan hun verwondingen. De vier moeten terechtstaan wegens ophitsing en verboden wapenbezit.

De bruilofstgasten werden gefilmd terwijl zij een foto van het jongetje doorstaken. Zij dansten rond met wapens en molotovcocktails, en zongen over `wraak' op Palestijnen. Onder de gearresteerde bruiloftsgasten is een bekende rechtsextremist uit de nederzetting Kfar Tapuach, die op een video van de bruiloft een shirt droeg van de verboden extreemrechtse Kach-partij en zwaaide met een wapen. (Volgens zijn advocaat, die ook op het feest was, betrof het een nepgeweer en was dit alleen `smakeloos, maar niet strafbaar'.) Een video waarop dit alles te zien is, werd vorige week uitgezonden door het televisie-Kanaal 10 en wekte een storm van verontwaardiging. De beelden 'tonen het ware gelaat van een groep die de Israelische samenleving en veiligheid bedreigt', zei premier Netanyahu bijvoorbeeld. Israelische media schrijven over `de haatbruiloft' en over `een orgie van geweld en ophitsing'. Door de video laaide de roep om een keihard optreden tegen `Joodse terreur' weer op. De arrestanten moeten zich donderdag al voor een rechtbank verantwoorden wegens ophitsing en verboden wapenbezit. Het onderzoek naar 30 andere gasten loopt nog.

Keerpunt

De aanslag waarvan Ali Dawabshe en zijn ouders het slachtoffer zijn geworden, was een keerpunt in de aanpak van misdaden door extremisten tegen Palestijnen op de Westoever. Voor het eerst werd een dergelijke aanslag aangepakt als terrorisme. Dit houdt onder meer in dat de verdachten langdurig in administratieve detentie kunnen worden gehouden terwijl de politie te zaak uitzoekt - dit is van belang omdat het de bescherming van bronnen vergemakkelijkt - en dat er hardere verhoormethoden mogen worden toegepast als dat nodig is om informatie te krijgen die herhaling kan voorkomen. De ouders van een van de verdachten beschuldigen de Shin Beit van `marteling'; die ontkent. Intussen heeft een rechtbank dinsdag in Lod de vrijlating van een van de verdachten van de brandstichting bevolen. Zijn voorarrest, dat nu een maand duurt, wordt omgezet in huisarrest omdat hij de eerste twintig dagen geen advocaat mocht raadplegen. De politie had beroep aangetekend tegen de omzetting in huisarrest, maar dit is afgewezen. Zij bereidt nu een zaak voor wegens een eerdere terreurdaad, die de verdachte zou hebben gepleegd toen hij nog minderjarig was. Voor de andere verdachten is verlenging gevraagd van de administratieve detentie.