116 jaar oud Frysk Selskip in Den Haag maakt doorstart


DEN HAAG, 20151230 -- In september nam het bestuur van de Friese vereniging ‘Rjucht en Sljucht’, opgericht in 1899, het besluit deze op te heffen. Een verouderend ledenbestand en de magere opkomst tijdens de verenigings-avonden was de reden. 18 september werden de leden in een bijzondere vergadering hiervan op de hoogte gebracht. 12 december is een aantal jongeren overgegaan tot het vormen van een nieuw bestuur om deze oude vereniging nieuw leven in te blazen. Het 116 jaar oude Frysk Selskip maakt derhalve een verheugende en zeer verrassende doorstart. Inlichtingen en nadere informatie via het mailadres: rjucht_sljucht@hotmail.com

It Frysk Boun om Utens, waar de ‘oude’ krite bij aangesloten was en waar de ‘nieuwe’ zich ook weer bij aansluit, is bijzonder ingenomen met dit initiatief van een aantal jonge Friezen om Utens. In de afgelopen 10 jaar zijn er in Nederland bijna een tiental kriten mee gestopt; veelal was de reden dezelfde als die in Den Haag. Het Frysk Boun om Utens ziet deze ontwikkeling al jaren op zich af komen; lijdzaam wachten is er nu niet meer bij.

Dit jaar is dan ook het PLAN23 in het leven geroepen. Het PLAN23 is zo genoemd om hiermee aan te geven, dat It Boun z’n 100 jarig bestaan in 2023 graag wil vieren met zoveel mogelijk Friezen om Utens. En die Friezen om Utens zijn er volop!

Om deze Friezen te bereiken heeft het bestuur van het FBoU de oproep gedaan om zoveel mogelijk e-mailadressen (persoonlijk) door te geven aan de secretaris van het FBoU, dhr. K. van der Beek – e-mailadres: skriuwerfbou@fryskbutenfryslan.frl – ook bestaat de mogelijkheid om dit via de website van het FBoU (www.fryskbutenfryslan.frl) te doen. Met dit initiatief wil het FBoU haar e-mail-leden informeren over allerlei zaken die fries-gerelateerd zijn. Daarnaast wil het FBoU jaarlijks een landelijke activiteit organiseren – ergens, waar eerder een krite heeft bestaan, maar waar geen krite-activiteiten meer georganiseerd worden. Met deze benadering van het FBoU hoopt ze voor al die Friezen om Utens een bindende factor te zijn en te blijven – tot minstens 2023!





It Frysk Boun om Utens