Maandagochtend glibberen in noordoosten


3 januari 2016, 19:20

De eerste maandagochtendspits van 2016 zal in het noordoosten moeizaam verlopen. Een gebied met neerslag trekt in de nacht en ochtend van zuidwest naar noordoost over het land. In het noordoosten gaat het om winterse neerslag.

Het KNMI verwacht dat het grootste deel van de neerslag in de vorm van sneeuw valt. Toch is ook ijzel niet uitgesloten, vooral aan het begin van de neerslagzone. Ook maandagmiddag valt eventuele neerslag weer als ijzel. Het verkeer in Groningen en delen van Drenthe en Friesland moet daarom
zowel tijdens de maandagochtendspits als in de middag rekening houden met gladheid.

Vervelende ochtendspits

De winterse neerslag heeft een beroerde timing. Tijdens de Groningse maandagochtendspits is het glad. De VID verwacht daardoor problemen voor het wegverkeer. Rijkswaterstaat zal alles op alles zetten om de gladheid op doorgaande wegen voor te zijn. Vanavond wordt op veel plekken al preventief
gestrooid. Als de neerslag er eenmaal is wordt er flink doorgestrooid om de ontstane gladheidsvorming te bestrijden. Toch is de kans op gladheid op de A7, A28, N33, N34 en N46 groot.

Vooral ten noorden van de rode stippellijn wordt gladheid verwacht. Ten zuiden van de lijn valt de neerslag in de vorm van regen. LET OP: de uiteindelijke grens kan nog enkele tientallen kilometers noord- of zuidwaarts verschuiven.

Rest van het land

In de rest van het land heeft het verkeer van gladheid niks te vrezen. Vooral tijdens het begin van de ochtendspits drupt het nog wel wat na. De vakantie is voorbij dus er is weer veel verkeer op de weg. We verwachten daardoor een drukkere spits.