Huis Joods gezin beschadigd op Oudejaarsavond

in Antisemitisme / by Guy Muller / on 05/01/2016 at 14:41 / Tags: Amsterdam

Op Oudejaarsavond is een Joods gezin in de Rivierenbuurt in Amsterdam belaagd met vuurwerk en antisemitische leuzen. De vrouwen van het gezin stonden buiten van het vuurwerk te genieten toen een groep jongens rotjes naar hen gooide. De moeder en dochters besloten naar binnen te gaan. De jongeren gooiden rotjes door de brievenbus, schreeuwden "kutjoden" en "free Palestina". Ook trapten ze de deuren in en schreeuwden ze "aufmachen". Er is zichtbare schade aan de deur en het gezin is geschrokken door het incident. De vader van het gezin loopt in herkenbare Joodse kleding.

Een van de dochters vertelde aan de Amsterdamse televisiezender AT5 niet bang te zijn, maar dat ze wel het gevoel krijgt dat "dit soort dingen steeds meer acceptabel worden en dat ze nu een excuus hebben, namelijk Palestina". Het gezin twijfelde over het doen van aangifte, omdat ze de relatie met de buurt niet op scherp willen zetten. Toch hebben ze besloten, gezien de ernst van de situatie, wel aangifte te doen.

Kamervragen

Zowel landelijk als lokaal zijn er vragen gesteld over het incident. Joram van Klaveren van VNL stelde vragen aan de minister van Veiligheid en Justitie. Hij wil onder meer weten of de daders zijn opgepakt en vastgezet. "De omgekeerde wereld", vindt het Amsterdamse VVD-raadslid Dilan Yesilgoez de angst voor het doen van aangifte. Via Twitter laat zij verder weten burgemeester Van Der Laan over het antisemitische incident donderdag vragen te zullen stellen tijdens de commissie Algemene Zaken. Een woordvoerder van de burgemeester heeft laten weten het incident "verschrikkelijk" te vinden, maar wacht tot donderdag om inhoudelijk op de kwestie in te gaan.

Klik hier om het interview op AT5 te zien met de dochters.

Klik hier voor de Kamervragen van VNL.

Zie het origineel.