Nieuwjaarstoespraak burgemeester Cox


Nieuwjaarstoespraak burgemeester Sjraar Cox, Sittard-Geleen, 5 januari 2016



Dames en heren,

Burgemeester Cox met ketting



De kenners onder u hebben de muziek zeker herkend die zojuist afgespeeld werd en waarmee ik mijn entree maakte. Inderdaad, de soundtrack van de nieuwe Starwars film `The Force Awakens'. Miljoenen mensen hebben deze film inmiddels gezien. Deze film draait ook in onze eigen bios Foroxity.



Zo tussen de prachtige muziek van Big Band Beeg en het toetje van de avond, namelijk het Geleense mannenkoor Mignon, lijkt dit een mogelijk wat vreemde keus. Maar, beste mensen, `The Force Awakens', in goed Nederlands `de kracht ontwaakt', zou zomaar het thema kunnen worden van het jaar 2016.



`De kracht ontwaakt' betekent dat we kunnen voortborduren op hetgeen wij met zijn allen hier in Sittard-Geleen de afgelopen jaren hebben neergezet. De plannen die we gesmeed hebben en die dit jaar tot wasdom zullen komen. Ik heb het dan over de vruchten die we gaan plukken van de samenwerking
op Zuid-Limburgs niveau, met Maastricht, Heerlen, de Provincie Limburg en met Stein, Beek en Schinnen in de Westelijke Mijnstreek. Met het bedrijfsleven en alle onderwijsinstellingen.

Ik blijf maar herhalen: de kracht ontwaakt als we er in slagen een gemeenschap van meer dan 600.000 inwoners te vormen. Een gemeenschap waarbinnen centrumgemeenten als de onze een belangrijke regisserende rol vervullen. Waarbij bestuurders het lef hebben te erkennen dat Zuid-Limburg een
economische entiteit genoemd mag worden binnen een Euregio. Onze inwoners, u en ik, herkennen gemeentegrenzen. Maar we weten ook te genieten van hetgeen op steenworp afstand allemaal te vinden is. Grenzen bestaan dan niet, zelfs landsgrenzen vervagen.



De wereld gaat voor ons open. Wij beseffen daarbij ongetwijfeld dat we ook deel uitmaken van een wereld waarbij zogenaamde leiders niet de verantwoordelijkheid nemen die ze zouden moeten nemen en anderen ongestoord hun boevenpraktijken laten uitvoeren. De resultaten zien we dagelijks. We zien
mensen aan de deur kloppen van de westerse democratie. Mensen die huis en haard moesten verlaten.



Ik was in dit verband onder de indruk van het interview dat de Israelische schrijver Amoz Oz gaf in het tv-programma `Buitenhof' van 15 november jl. Twee dagen na de laatste aanslagen in Parijs. Het gebruik van geweld tegen IS ondersteunde hij. Maar er is meer nodig om het extremisme de kop in
te drukken.

Vanuit de ervaringen die hij heeft opgedaan in zijn eigen land Israel is hij tot de conclusie gekomen dat twee begrippen daarbij leidend zouden moeten zijn: nieuwsgierigheid en humor.



Nieuwsgierigheid is een middel tegen fanatisme, tegen extremisme, want verplaats je jezelf echt in een ander, dan doe je daadwerkelijk de moeite om in de schoenen van de ander te gaan staan. Je veroordeelt dan niet zomaar, omdat iemand afwijkende ideeen heeft. Hetzelfde geldt voor humor.
Mensen met humor hebben ook relativeringsvermogen. Ze kijken naar twee kanten van het verhaal. Een sprekend voorbeeld is onze eigen Toon, die dit jaar precies 100 jaar geleden werd geboren.



Dames en heren, nieuwsgierigheid, een vleugje humor en relativeringsvermogen. Het zijn begrippen die mij aanspreken en die we eigenlijk ook binnen onze eigen omgeving van toepassing moeten laten zijn. Nieuwsgierigheid, een vleugje humor en relativeringsvermogen.
En dat vanuit het besef dat dit jaar een kracht ontwaakt waaraan we met z'n allen gewerkt hebben.



De economie groeit weer. Ook wij dragen daar stevig aan bij. Onze werkgelegenheid trekt sterker aan dan gemiddeld in Nederland.
Langs de A2 is voor iedereen zichtbaar dat de regio zich heeft ontwikkeld tot een logistieke hotspot. Kleine en grote bedrijven vestigen zich in Sittard-Geleen of breiden uit, omdat we een goede uitvalsbasis vormen. Rail, buizen, weg, lucht en water zijn allemaal dichtbij.
De chemische sector is stevig verankerd: QCP vestigt zich als nieuwe speler op de site, de Brightlands Chemelot Campus bloeit. Het zogenaamde Centercourt wordt dit jaar nog geopend, een ontmoetingsplek waar scholieren en studenten in een omgeving kunnen werken die uitdagend genoemd kan worden
en waarbij de regionale economische ontwikkeling verder aangejaagd wordt.
En dat VDL Nedcar groeit en bloeit zal inmiddels wel bij iedereen duidelijk zijn. Wie had dit vier jaar geleden kunnen bedenken. Nieuwe modellen dienen zich aan, de productie van auto's is weer helemaal terug als trekker van de regionale maakindustrie.



Met het oog op het `Jaar van de Mijnen' hebben we onze Koning en Koningin mogen ontvangen. Onze boodschap voor het Koningspaar was ondubbelzinnig: laten we niet vergeten wat de mijnbouwindustrie voor de omgeving heeft betekend en dat onze mensen in `de koel' een belangrijke bijdrage geleverd
hebben aan de naoorlogse opbouw van ons land. Maar vooral, kijk eens naar de resultaten van alle gemeenschappelijke inzet van de laatste jaren. Dames en heren, ik mocht er bij zijn. Zij waren verrast en enthousiast. En ik was greutsj. Greutsj op de bedrijven die simpelweg gaten in de markt
opzoeken. Voorbeelden van bedrijven die nieuwsgierig zijn en op zoek gaan naar nieuwe producten, naar samenwerking met onderwijsinstellingen. Mannen en vrouwen die de ogen open hebben, die hun kennis willen delen en die werk maken van open innovatie.
In Sittard-Geleen geen klaagzang vanuit het verleden, maar vooral een uiting van zelfvertrouwen, van ondernemerschap en betrokkenheid.



In 2016 gaan we daar verder mee. Met het realiseren van regionale- en soms zelfs internationale samenwerking van overheden, bedrijven en kennisinstellingen rondom economische vraagstukken. Om grenzen te slechten waar deze economische en maatschappelijke groei blokkeren, bijvoorbeeld rondom
thema's als arbeidsmarkt en regelgeving. Dit alles met als uiteindelijk doel de versterking van de regio en het verhogen van de welvaart van onze bevolking. Een bevolking die op 1 januari uit 93.544 inwoners bestaat. Dames en heren, voor de eerste keer in het bestaan van Sittard-Geleen is het
aantal inwoners gestegen. Hoewel we te maken hebben met een sterfteoverschot van 345 mensen, staat daar tegenover een vestigingsoverschot van 414. Een stijging van 69 inwoners, een heuse trendbreuk.



Een gemeente die in 2016 in het teken staat van een goede implementatie van de gewijzigde wetgeving binnen het sociale domein. Een gemeente die zich bewust is van de verantwoordelijkheid bij de ondersteuning van mensen die het niet alleen redden. Een gemeente die ook er van overtuigd is dat
mensen gestimuleerd moeten worden, zodat ze daar waar dat mogelijk is ook zelf een bijdrage kunnen leveren. Een gemeente die de kracht vindt om bijna het onmogelijke te presteren om met minder geld antwoorden te geven op stijgende hulpvragen, die ook nog vaak complexer van aard zijn.
Wij nemen onze verantwoordelijkheid en ik ben er van overtuigd dat we zullen slagen. Maar we moeten daarbij wel nieuwsgierig zijn, luisteren naar deskundigen en inwoners en we moeten er in slagen in de verschillende wijken van onze stad de juiste schaal te vinden.



Op het terrein van de veiligheid geldt hetzelfde. Samen met politie, brandweer, het Openbaar Ministerie, de buurtpreventieteams, het Veiligheidshuis en noem maar op, gaan we veel meer op wijkniveau aan de slag. De veiligheid moet omhoog.



De cijfers zijn in vergelijking met 2014 wisselend: het aantal incidenten is het afgelopen jaar met ongeveer 5% gedaald, een lijn die vooral zichtbaar wordt bij geweldsmisdrijven en overvallen. Tegen de landelijke trend in steeg echter het aantal inbraken in woningen.
We blijven wekelijks hennepplantages opruimen en de leden van omg's bezorgen ons handenvol werk. Op regionaal niveau zijn we stevig aan de slag om daar een vinger achter te krijgen. Daar waar we een bewijs hebben dat de onderwereld zich mengt met de bovenwereld, dienen we alert te zijn en hen
op de juiste momenten een halt toe te roepen. Uw steun kunnen we daarbij zeker gebruiken. Uw ogen en oren benutten we graag om onze stad levend, sociaal en veilig te maken. We zullen elkaar op vele terreinen proberen aan te moedigen. En u mag me aanspreken en informeren, ook als het gaat om
uw zorgen over de ongewone voorvallen en incidenten die hebben plaatsgevonden op het Chemelotterrein.



Dames en heren, ik ben begonnen met The Force Awakens.
Het wordt zichtbaar: Ligne wordt opgeleverd. Ik ben nieuwsgierig naar de studenten die er komen, naar de nieuwe bibliotheek, het filmhuis, het museum en de invulling van de retail. Het zijn nu nog mooie stenen, maar het moet gaan leven, de schootsvelden zullen dan een prachtige verbinding
vormen naar de historische binnenstad. Ik ben benieuwd hoe de plannen voor de diverse centra feitelijk uitwerken en vooral of we met de beperkte middelen die we hebben partijen kunnen vinden die inderdaad met ons het speelveld betreden met een gemeenschappelijk doel.
Ik ben nieuwsgierig of we na de klimaatconferentie in Parijs, ook definitief een structurele bijdrage kunnen leveren aan duurzaamheid: warmtebedrijf Het Groene Net zal nu gerealiseerd moeten worden.
Ik ben benieuwd of de handballers van de Lions hun prestaties van het afgelopen jaar kunnen doorzetten op Europees niveau.
Ik ben nieuwsgierig of we er in slagen daadwerkelijk die bijdrage aan de opvang van vluchtelingen te leveren die verwacht mag worden van een stad als Sittard-Geleen.



Maar dames en heren, ik ben vooral benieuwd of wij er in onze stad in slagen met elkaar verder te kijken dan de dag van vandaag of van morgen. Of we snel kunnen reageren op steeds wisselende omstandigheden en met alle betrokkenen knopen kunnen doorhakken in plaats van ons weer te beroepen op
onze eigen stellingen. De ontwikkelingen binnen de retailsector, zeker die van de laatste dagen van 2015, vragen om snel handelen. De medewerkers en de stad zijn geholpen als het tij gekeerd kan worden.



Benieuwd ben ik ook of we bereid en in staat zijn die creativiteit op te brengen om duurzame accommodaties neer te zetten die niet alleen bedoeld zijn voor onze generatie, maar vooral voor de generaties na ons. Een generatie die ongetwijfeld veel minder rekening houdt met grenzen en die zich
er van bewust is dat een bepaalde schaal noodzakelijk is om iets op langere termijn levensvatbaar te houden. Ik hoop het in de toekomst mee te maken door de ogen van mijn pas geboren eerste kleinkind, een exponent van deze nieuwste generatie. Overigens heb ik, los van mijn kleindochter,
oprecht vertrouwen in deze nieuwe generatie. De betrokkenheid en grote inzet die zij aan de dag gelegd hebben bij recente goede-doelen-acties, zoals de Voedselbank en Serious Request versterken dit. Dichterbij zijn er voorbeelden zoals de crowdfunding voor de renovatie van de toren van de
basiliek. Het stemt mij hoopvol hoe deze jongens en meisjes zich manifesteren in onze stad.



Ik heb er vertrouwen in dat dit nieuwsgierige mensen worden. We hebben mensen nodig met humor en vooral mensen die kunnen relativeren. In een stad waar zoveel gebeurt en in een stad waar we elkaar lief hebben.



Een stad die betekenis heeft door de mensen die er wonen, want nog altijd geldt de mensen maken de stad.

Ons verenigingsleven bijvoorbeeld kan alleen maar zo rijk zijn door de inzet van menskracht. Onze samenleving wordt in stand gehouden door al die vrijwilligers, die zich belangeloos inzetten om het voor een ander mogelijk te maken te sporten, taallessen te volgen, een vastelaoveszitting te
bezoeken, spellen te doen bij de scouting, medicijnen bij invaliden thuis te bezorgen en naar de dagbesteding gebracht te worden. Ons menselijk kapitaal is misschien nog wel de grootste kracht, en deze is reeds ontwaakt!



Dames en heren, we zijn weer vijf dagen onderweg in dit nieuwe jaar.
Het aantal miljonairs is nu al stevig toegenomen. Voor velen van ons scheelde het maar een cijfer en wat letters. Wij mogen blijven dromen!



Maar bent u ook benieuwd wat ons te wachten staat? Bent u ook bereid om de mouwen op te stropen? Bent u het met mij eens dat het tot een verrijking van de democratie leidt wanneer wij kritische geluiden accepteren. Als wij daadwerkelijk openstaan voor de mening van een ander, in de
gemeenteraad en daarbuiten: gewoon bij mij en u in de buurt, in de wijk, in het dorp?



Ik wens u een goed en bovenal gezond 2016 toe. Dat bij ons allen de kracht mag ontwaken om het jaar met humor en relativeringszin tegemoet te treden!





Deel deze pagina op:

* Twitter
* Facebook
* del.icio.us
* LinkedIn
* Digg
* Google Bookmark
* Google plus share

Reageer op dit artikel Laatst gewijzigd: 06 januari 2016