Onderhandelingsresultaat bereikt Zorgverzekeraars


Onderhandelingsresultaat bereikt Zorgverzekeraars

Geplaatst op 06 januari 2016
Op donderdag 10 december 2015 is toch nog een onderhandelingsakkoord bereikt voor de Cao voor de Zorgverzekeraars. De leden zijn nu aan zet. Laat voor 4 januari 2016 weten of je instemt met de gemaakte afspraken.

Wat is er gebeurd?

De onderhandelingen zijn ruim voor de zomer begonnen. Al in het begin van de onderhandelingen bleek dat de standpunten van werkgevers en De Unie ver uit elkaar lagen. De sfeer van het overleg was erg slecht. VGZ gaf aan, overleg met de vakorganisaties te willen voeren over een bedrijfs-cao.
Een besluit waardoor de andere werkgevers nog meer achterover gingen zitten omdat ze eerst wilden zien of VGZ een eigen cao zou afsluiten, en welke afspraken de vakorganisaties met VGZ zouden maken. Het overleg voor de bedrijfstak-cao kwam hierdoor stil te liggen. We hebben niet stilgezeten,
deze periode is ook gebruikt om een serie gesprekken te hebben tussen De Unie en de werkgevers over nut en noodzaak van de bedrijfstak-cao en over een meer effectieve manier om te onderhandelen.

Hierdoor konden we, zodra er duidelijkheid was over de positie van VGZ, snel de onderhandelingen oppakken en een akkoord sluiten. De gemaakte afspraken kun je hier lezen

Belangrijkste afspraken:

Looptijd
1 juli 2015 tot 1 juli 2016

Salarisverhoging
Verhoging met 1,25% per 1 januari 2016

Let op
De pensioenpremie stijgt iets

Overwerk
We hebben afgesproken dat het overwerk vanaf 2016 anders beloond wordt. Werk je overwerkuren in 2016, dan kun je kiezen of je het laat uitbetalen (met een toeslag) of je kiest voor tijd compenseren zonder toeslag.

Stemmen:

De leden hebben per e-mail bericht gehad om te kunnen stemmen.

Sectorfonds:

De Unie en werkgevers in de sector werken samen in het sectorfonds. Het fonds heeft jaarlijks 150.000 euro ter beschikking. Met dit geld worden projecten uitgevoerd die voor de hele sector van belang zijn. De Unie stimuleert projecten die voor onze leden van belang (kunnen) zijn.

Inzetbaarheid:

In 2016 wordt door het sectorfonds een website opengesteld waar je allerlei testen kunt doen die je inzicht geven in je capaciteiten, je sterke kanten, je kansen op de arbeidsmarkt. Dit programma wordt uitgezet omdat duurzame inzetbaarheid een belangrijk onderwerp is voor werknemers. Duurzame
inzetbaarheid betekent dat je instaat bent, intern of extern een andere functie te vinden, indien dat nodig is. Het aantal arbeidsplaatsen bij zorgverzekeraars krimpt, en we zien de gevolgen van automatisering. Hierdoor kan het nodig zijn dat je op enig moment een andere functie moet vinden of
je ziet de mogelijkheid om een stap in je carriere te maken. De Unie vindt het belangrijk dat alle leden de kans krijgen van dit aanbod aan hun inzetbaarheid te werken, gebruik te maken. Daarom heeft De Unie zich sterk gemaakt voor dit project.

Nieuwe cao-tekst:

Het sectorfonds heeft in 2015 de tekst van de cao herschreven. Het uitgangspunt is dat de inhoud van de cao hetzelfde moet blijven. De tekst is moderner gemaakt, de artikelen waarin alleen een wetstekst wordt herhaald zijn geschrapt, sommige artikelen konden niet meer uitgevoerd worden, ook
deze zijn geschrapt. Het resultaat is een leesbare, duidelijke cao. De nieuwe tekst wordt binnenkort gepubliceerd op de website van De Unie.

Ook in de huidige cao-onderhandelingen zijn een aantal onderwerpen naar het sectorfonds geschoven. Zo is het sectorfonds gevraagd om zich te orienteren op werkdruk in de sector en op de uitvoering van de participatiewet.


Vragen?

Mocht je vragen hebben over de onderhandelingen of je mening willen geven neem dan contact met op per email met Inge de Vriesl of bel haar op 06 - 5252 2091.

Informatie

Sectoren: Overheid Zorg en Welzijn
Branche: Zorgverzekeraars
Geplaatst in: Actueel Nieuws