Hanneke Groenteman nieuwe juryvoorzitter Beste Gebouw van het Jaar

Hanneke Groenteman nieuwe juryvoorzitter Beste Gebouw van het Jaar

Amsterdam, 6 januari 2016

De BNA Beste Gebouw van het Jaar editie 2016 gaat eind januari van start met Hanneke Groenteman als voorzitter. Zij volgt Wim Pijbes op, die in 2015 de juryvoorzitter was. De branchevereniging van architectenbureaus (de BNA) maakt dit vandaag bekend. In 2015 was Rotterdam Centraal het beste gebouw van Nederland volgens de jury. De Publieksprijs ging dat jaar naar High Tech Systems Park Hengelo.

Groenteman is journalist, schrijfster en heeft zeven jaar lang het VPRO-kunstprogramma ‘De Plantage’ gepresenteerd. In 1998 presenteerde ze ook het programma ‘Zomergasten’. Op de radio presenteerde ze in de jaren negentig tot aan 2003 het programma ‘Ophef & Vertier’. Recentelijk speelde ze zelf de hoofdrol in de laatste aflevering in haar eigen tv-programma ‘Sterren op het Doek’ van Omroep Max. Groenteman: “Vanaf jongs af aan heb ik affiniteit met kunst en cultuur. Ook de architectuur heeft daarin een plek. Ik vind deze prijs een goed voorbeeld van het besef dat architectuur meer is dan alleen een mooi gebouw, maar echt iets doet voor de omgeving en zijn gebruikers. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.”

De BNA Beste Gebouw van het Jaar jury wordt ook in 2016 gevormd door een zeskoppige jury. Zij beoordelen de gebouwen in de categorieën Identiteit & Icoonwaarde (‘placemaking’), Leefbaarheid & Sociale Cohesie (‘livability’), Stimulerende Omgevingen (‘stimulating environments’), Particuliere Woonbeleving (‘personal environments’). De jury bestaat, naast de voorzitter, uit drie architecten en twee opdrachtgevers. Ook wordt de Publieksprijs dit jaar weer uitgereikt.

De voorbereidingen voor de elfde editie van dé architectuurprijs van Nederland zijn inmiddels in volle gang. De prijs wordt uitgereikt op 19 mei 2016. De wedstrijd start op 26 januari aanstaande.

Over BNA Beste Gebouw van het Jaar

BNA Beste Gebouw van het Jaar is de Nederlandse architectuurprijs voor architectenbureaus die opdrachtgevers en samenleving meerwaarde bieden. De prijs wordt sinds 2006 uitgereikt. Inzenders voor Beste Gebouw van het Jaar tonen aan dat het gebouw excellentie in brede zin biedt. Dus naast de architectonische kwaliteit, worden juist ook de gebruiks- en belevingswaarde, de toegevoegde maatschappelijke waarde en de kwaliteit van de samenwerking meegewogen. Het is dus meer dan mooi of goed; en vooral ‘integraal’ goed. De veruit belangrijkste architectuurprijs van Nederland wordt uitgereikt door de branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus (de BNA).

Over de BNA

Bijna 1200 architectenbureaus zijn verenigd in de BNA, de branchevereniging van Nederlandse architectenbureaus. De BNA werkt aan het versterken van bureaus die op kansrijke markten toegevoegde waarde leveren voor opdrachtgevers en maatschappij. Met als drijfveer de kracht van architectuur voor de leefomgeving.