Nieuwbouw en renovatie Spoorzone


8 januari 2016
Luchtfoto van het gebied Spoorzone

De Spoorzone gaat een druk jaar tegemoet. De noordkant van het station gaat in de lente open. Ook worden woningen gebouwd in het gebied en oude loodsen krijgen een nieuwe bestemming.

De woningen komen onder meer in de Lange Nieuwstraat (Clarissenhof) en de Sint Ceciliastraat (Vormenrijk). De LocHal, de Polygonale loods en andere gebouwen krijgen een nieuwe bestemming. Begin mei gaat voor fietsers en voetgangers de Willem II passage onder het spoor open. Deze doorgang
krijgt een vervolg door de oude gebouwen naar de Burgemeester Brokxlaan. In dezelfde periode gaat ook de noordkant van het station open. In de loop van het jaar komen er aan de noordkant steeds meer faciliteiten zoals fietsenstallingen, taxistandplaatsen en een levendig stationsplein met
groen en fonteintjes.

Polygonale loods

Op een minuut lopen van de nieuwe stationsingang komen in Clarissenhof huizen met tuin en appartementen met uitzicht op de omgeving. Komend voorjaar begint de bouw van 336 woningen.
In de lente start ook de grote verbouwing van de Polygonale loods. In dit monumentale pand vestigt zich EVE. Dat bestaat uit een combinatie van een restaurant met terras, wijnbar en een 'food market'. Waarschijnlijk opent EVE in het voorjaar van 2017 aan het Burgemeester Stekelenburgplein. Dat
wordt de komende tijd snel aangelegd.

Openbare ruimte

De gemeente wil ook de openbare ruimte in rest van de Spoorzone opknappen. Hiervoor is alvast 7,2 miljoen euro uitgetrokken. Dit jaar gaat de gemeente gebouw 88 renoveren. De gemeente, Midpoint Brabant en Starterslift vestigen hier samen het Ondernemershuis. Het moet 1 januari 2017 klaar zijn.
Tijdens de renovatie kunnen huidige huurders van gebouw 88 terecht in het voormalige UWV-pand aan het NS-plein. Verwachting is dat veel zittende huurders na de renovatie kunnen terugkeren, of elders in de Spoorzone een plekje vinden.

Renovatie LocHal

Het is de bedoeling om in het najaar te beginnen met de renovatie van de LocHal. Daar vestigen zich op termijn de bibliotheek, het BKKC, de Kunstbalie en het bedrijf Seats to Meet. Dit project kost ruim 30 miljoen euro. De provincie stelde hiervoor onlangs 3,5 miljoen euro beschikbaar.

Meer informatie via Spoorzone013.nl.