Sectorraden: 'Stap tijdig over op OSO'

De sectorraden in het po en vo roepen schoolbestuurders op hun scholen tijdig te laten overstappen naar de digitale Overstapservice Onderwijs (OSO) en vooral ook afspraken te maken binnen de regio over het gebruik ervan. OSO is vanaf komend jaar officieel de landelijke standaard voor de digitale uitwisseling van leerlinggegevens tussen scholen.

In 2011 startten de sectorraden het project OSO, met als doel uniforme en veilige digitale uitwisseling te garanderen. In Nederland wordt al enkele jaren op verschillende manieren digitaal uitgewisseld. Dit gebeurt alleen lang niet altijd volgens de wettelijke eisen. OSO voldoet wel aan alle wettelijke eisen en is bruikbaar voor de overstappen po-po, po-vo en vo-vo. Het werkt als volgt: de huidige school stelt via OSO het overstapdossier van een leerling beschikbaar aan de nieuwe school. De nieuwe school vraagt het leerlingendossier op via OSO en verwerkt het in haar eigen leerlingadministratiesysteem.

Regionale afspraken

Uit een gebruikersonderzoek blijkt dat het merendeel van de gebruikers tevreden is over OSO. Maar de evaluatie toont ook aan dat regionale afspraken een must zijn voor effectief gebruik. Daarom roepen de sectorraden alle scholen op hier tijdig mee te beginnen, zodat het overdragen van dossiers komend voorjaar probleemloos zal verlopen.